A tetovált lány konyhája

Évike sütijei V. – Egy tészta, 6 süti

A legendás dediféle linzer hatféle formában

Volt egyszer egy dédnagymamám, mi csak dedimamának hívtuk. Nem túl sok emlékem maradt róla, de a sütijei, azok belém égtek. Nagynéném, Évike, akinek a sütijeit időről időre bemutatom, közel élt hozzá, amit tudott, lejegyzett. Persze a mama csak marokkal mérte a hozzávalókat, de sikerült kg-ra konvertálni a mennyiségeket 🙂

Ez nem a klasszikus 3 rész liszt, 2 rész vaj, 1 rész cukor – linzerrecept. A szokásosnál több az összetevő benne, az állaga nem annyira roppanós, puhább, nem törik szét a süti, ha beleharapsz. És persze benne van a gyerekkorom íze.

Dedi az ő változatát lekvárral töltötte meg, miután cukros dióval megszórva megsütötte. A többi fajtát én találtam ki, de a lehetőségek száma végtelen. Mindegyik verzió egy kicsit más, pont jó arra, hogy a gyerek- vagy vendégsereg elájuljon a sokszínűségen 🙂

 

Dediféle linzer – hatféleképpen

 DSC_3121s

Hozzávalók a tésztához:

2 tojás

2 tojássárgája

40 dkg cukor

80 dkg vaj

2 vaníliás cukor

2 citrom héja és leve

1 nagy csipet só

1 kg liszt + a nyújtáshoz

1 cs. sütőpor

 

Díszíteni, tölteni:

Dióbél

Porcukor

Nutella

Szórócukor

Lekvár

Csokoládé (+olaj)

1 tojás

 

Elég nagy edény kell hozzá, a sima konyhai tál kicsi lesz! A tojásokat összekeverjük a vajjal és a cukorral, addig keverjük géppel, amíg a cukor teljesen felolvad. Ekkor hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a citromok héját és levét és a sót, ismét simára keverjük. Ráöntjük a lisztet és a sütőport, ezt is géppel elkeverjük. Mikor kezdene összeállni, lekapcsoljuk a gépet és kézzel egyneművé gyúrjuk. Elég ragacsos marad, de így jó.

(Itt jegyezném meg, hogy hűtőben a tészta több napig eláll, sőt, fagyasztani is lehet, ha nincs kedvünk az egészet kisütni)

Kiveszünk belőle egy darabot, enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, míg kezelhető állagú lesz, majd 2-3 mm-esre nyújtjuk.

A dediféle diós-lekvároshoz: virágalakú kb. 4 cm-es formával kiszúrjuk, az egyik felét megkenjük tojással, majd megszórjuk cukros, darált dióval, sütőpapíros tepsiben, 170 fokos sütőben megsütjük. Nem kell, hogy teljesen kemény legyen, hűlés közben még szárad, keményedik. Ezután baracklekvárral egymáshoz ragasztjuk őket.

DSC_3101s

A nutellás szívekhez: a tésztából 5 cm-es szíves kiszúróval darabokat szaggatunk. A felének a közepét is kiszúrjuk egy kisebb formával. Minden darabot (a szívecskéket is) megsütjük, kihűtjük.

DSC_3079s

A teli szíveket megkenjük nutellával, hozzátapasztjuk az üreseket. A középső részt megszórjuk színes cukorral.

A linzerhez: egy nagy virágalakú kiszúróval szaggatjuk ki a mintákat, a felének a közepét is kiszúrjuk, megsütjük, kihűtjük. A sütik közepére teszünk egy pötty lekvárt, ráillesztjük a másikat. Ízlés szerint porcukorral is megszórhatjuk.

DSC_3112s

A csokis csillagokhoz: a tésztából csillagokat szaggatunk, megsütjük, kihűtjük. Vízgőz felett csokit olvasztunk egy üstben, a csillagok egyik felét megmártjuk benne, rögtön szórunk rá kevés dekorcukrot. Alufóliára téve megvárjuk, míg megszilárdul.

Az islerhez: a tésztából korongokat szaggatunk, megsütjük, kihűtjük. Piros színű lekvárral egymáshoz ragasztunk kettőt-kettőt. A csokit gőz fölött ismét megolvasztjuk, hozzákeverünk kevés olajat. Megmártjuk benne a lekváros sütiket, alufóliára téve megvárjuk, míg megkeményedik a máz. (Nálam a tálon csak megcsorgatva van a csokival, mert a lekvár nem volt olyan sűrű, hogy összetapadjon és meg tudjam mártani).

DSC_3104s

A maradékhoz: a kimaradt darabokat és a szívek közepét simán megcsorgatjuk a maradék olajos csokival.

DSC_3109s

 Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!