A tetovált lány konyhája

Egyszerű strandos lángos otthon

Idézzük fel a vízparti nyaralásokat kedvenc lángosunkkal!

Aki nyaralt már valaha a Balatonnál és evett a(z amúgy méregdrága) strandkajából, az biztos, hogy a mai napig szájában érzi a lángos ízét. Sokan évekig próbálkoznak megfejteni az amúgy “szupertitkos” receptet, de én most megmondom a tutit 🙂

A lényeg, bármilyen viccesen is hangzik, a minél kevesebb és nem a legdrágább alapanyag. Mert (tisztelet a kivételnek) parti büfében még nem láttam első osztályú lisztet és sütőolajat. A tésztába sem kell se krumpli, se tojás, se semmi “extra”.

Szóval az egyszerűség elvét követve, ha a következő receptet elkészítitek, biztosan nem fogtok csalódni, saját konyhátokban élvezhetitek a balatoni hal- és lángossütők hangulatát 🙂

Lángos

DSC_0236s

Hozzávalók 8, 25 cm-es darabhoz:

50 dkg liszt

4 dl langyos víz

Fél tk cukor

2 dkg élesztő

0,5 dl olaj + 1-1,5 l a sütéshez

1 tk só

 

A langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük benne a cukrot. Felfuttatjuk.

A lisztet egy tálba szórjuk, megsózzuk, mélyedést készítünk a közepébe. Ide öntjük az élesztős vizet és az olajat. Megdagasztjuk, de nem kell túlzásba esni, elég, ha összeáll.

20 percet kelesztjük langyos helyen, majd olajos kézzel 8 egyforma darabra tépjük, kis bucikat formázunk. Szintén olajos kézzel széthúzgáljuk nagyjából kör alakúra, a széle maradhat kicsit vastagabb.

Felforrósítjuk az olajat, fontos, hogy szélesebb legyen a lábas, mint a lángos!

Belehelyezünk egy kinyújtott lángostésztát. A közepe fel fog púposodni, húscsipesszel, vagy villával óvatosan nyomjuk többször az olajba, de vigyázzunk a kezünkre! Mikor az alja megbarnul, megfordítjuk és a másik oldalt is készre sütjük. Kivéve lecsepegtetjük, zsírpapírral elválasztva feltornyozzuk, így nem hűl ki, míg végzünk. Akkor jó, ha a tészta merev és ropogós, mire mindegyikkel kész leszünk és megrakjuk a kívánt feltéttel, kissé visszapuhul és megkapjuk a kívánt strandos lángos állagot.

DSC_0227s

Tipp: a fokhagymagerezdeket átnyomjuk, kevés olajjal és vízzel felengedjük és állni hagyjuk. Kb. fél óra után meg is lehet vele kenni a lángosok tetejét. A tejfölt is simára keverhetjük kis vízzel vagy tejjel, akkor könnyebb eloszlatni.

DSC_0240s

DSC_0241s 

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Szentgyörgyi-Kacsó Erzsébet says:

    Kipróbálom 🙂 egyik komenntelőt olvasva hogy csak 1-2 db kell elmosolyodtam nálunk dupla adag kell 🙂

  2. Rozália Mátrai says:

    Köszönöm a választ.

  3. Rozália, akkor osztani kell a hozzávalókat néggyel és máris csak két darabra lesz elég a tészta 🙂

  4. Rozália Mátrai says:

    Ez a recept jónak tűnik.egy bajom van vele,nekem csak 1-2 db.kell.,mert ha kihül,márnem esik jól.05 04.

  5. Örülök, hogy olvas 🙂

  6. Hegedűs János says:

    Várom a további recepjeidet.üdv: Jánosné

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!