A tetovált lány konyhája

A tökéletes, krémes krumplipüré

Kezdők figyelmébe: így nyűgözd le a családot!

Nemrég egyik kedves olvasóm megkért, hogy írjam le, én hogy készítem a krumplipürét. Kiraktam ugyanis egy képet a Facebook oldalamra, amin Zotya a lábasból eszi a maradékot.

Most a legutóbbi alkalommal pontosan lemértem mindent. Én azt a kétkarú krumplinyomót használom, nem a nyelest, azzal nem lehet igazán apróra törni. Utána kézi robotgép keverőkarjával dolgozok tovább, akkor lesz igazán sima, krémes.

Tudom, kicsit többet kell mosogatni az átlagosnál, de tuti megéri. Az éttermekben (már ahol adnak a minőségre) szintén így készül.

Egy ötlet: ha másnap szeretnénk fogyasztani, egy darabka vajjal forrósítsuk fel mikróban, keverjük el habverővel és ismét krémesen lágy lesz.

 

Krumplipüré

DSC_2008s

Hozzávalók 4-6 főre:

1 kg krumpli

10 dkg vaj

Kb. 1,5 dl zsíros tej

Fél mk őrölt fehér bors

Kb. 1/5 szerecsendió (elhagyható)

 

A krumplit felkockázzuk, bő, sós vízben nagyon puhára főzzük. Ez azt jelenti, hogy szint már kezdjen el szétfőni, ha beleszúrunk egy kést, váljon szét.

Szűrjük le, jól csepegtessük le. Apró lyukú krumplinyomón átnyomjuk, rákockázzuk a vajat, megsózzuk, hozzáadjuk a borsot és belereszeljük a szerecsendiót. Ha valaki nem szereti, akkor elhagyhatjuk, én a gyerekeknek sem teszek bele, nem igazán értékelik az ízét 🙂

Robotgéppel elkeverjük (a legkisebb fokozaton), közben a felforrósított tejet apránként hozzáadjuk, míg a kellő állagot el nem éri. Megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk.

DSC_2006s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Péter Pécsi says: (előzmény @Péter Pécsi)

    A választ nagyon köszönöm nekem is tapasztalatom,
    hogy tojása válogatja….

    Üdvözlettel Pécsi Péter

  2. 🙂
    100%-os módszerem nekem sincs, tojástól is függ.
    Talán annyival egészíteném ki, hogy miután folyó vízzel jól lehűtöm, körbetöröm és egy percig még a hideg vízben hagyom. Akkor általában jól sikerül, de így sem az összes 🙂

  3. Mindenkinek megvan a saját módszere 🙂
    De hogy mi hízlal, azon vitatkoznék, a cukor ugyanis rosszabb, mint a vaj… szerintem… 🙂

  4. Demok Rita says:

    Fele annyi vajjal és picit több tejjel ugyanaz a hatás, de kevésbé hízlal. Egy lapos mokkáskanálnyi kristálycukor – belekeverve – csodát tesz vele.
    (A bors fölösleges, a szerecsendió opcionális, mert a krumpli nem igényli, a marhasült ízét viszont nagyon feldobja.)

  5. Péter Pécsi says:

    Tisztelt Hölgyem !

    Egy olyan egyszerü főzési müvelet megoldásában kérek
    segítséget —mint a keménytojás főzése.
    Ugyanis a főzés –hidegvíz—után sem tudom hibát-
    lanul a héját leszedni.
    Kérem mondjon egy módszert amivel a tojás a főzés
    után “elengedi ” a háját .

    Tisztelettel Pécsi Péter

    petipapa70@gmail.com

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!