A tetovált lány konyhája

Forró almás táska, jobb, mint az étteremben

A kedvelt klasszikus almás pite otthon készítve Sajnos még mindig szeretem a gyorskaját, de igyekszem visszafogni magam, és egy hónapban csak egyszer, maximum kétszer benézni a helyi étterembe. Nemrég megkívántam a forró almás táska néven árult édességet. Még talán gyerekkoromban ettem utoljára, de amivel most találkoztam, az nem az az íz volt… Szóval úgy döntöttem, hogy az… Tovább »

Sült alma dióval, vaníliaszósszal

Gyors zamatos desszert téli napokra Általában minden nap főzök, de desszertet csak ritkán készítek. Inkább csak akkor, ha valaki látogatóba jön hozzánk.  Legutóbb párom testvérééknek kellett valamit alkotnom, ők ugyanis elég édesszájúak. De ez csak akkor jutott eszembe, mikor már majdnem kész voltam az ebéddel. Vaníliaszósz még volt otthon az előző napi aranygaluska mellől, gondoltam,… Tovább »

Reggeli vitaminbomba rukkolával

Gyümölcsös turmix az egészség jegyében Nem vagyok egészségmániás, de néha kifejezetten jól esik valami abszolút egészséges, amiről tudom, hogy csak jót teszek vele. Mióta megjött a jó idő, a nagy reggeliket is tudom mellőzni, rákaptam a turmixokra, smoothie-kra.  Amit most hoztam, az egyik első próbálkozásom, előtte pár nappal hallottam valamelyik rádióban a receptjét. Elsőre furcsának tűnt… Tovább »

Téli gyümölcssaláta mentával

Egészséges desszert sok gyümölccsel Van az úgy, hogy az ember nem vágyik semmi émelyítő tésztás, krémes dologra, de valami édeset szeretne enni. Ilyenkor tökéletes a gyümölcssaláta, csak össze kell szedni a házban található friss (és befőtt) gyümölcsöket, hozzáadni egy kis gyümölcslét és kész is a gyerekek-felnőttek kedvence. Én most egy kis mentát adtam hozzá, de… Tovább »

Sült kacsaszárny gyümölcsökkel, kétféle sült burgonyával

Ünnepi fogás a kacsa legolcsóbb részéből Libanap után (amikor a hentesek valami oknál fogva kacsahúsból is bespájzoltak), roppant olcsón sikerült egy vagonnyi kacsaszárnytőhöz jutnom. Lefagyasztottam, mondván, jó lesz az még valamire. Aztán, mint minden évben, a kinti hideg miatt az előtérben lévő hűtőm kezdte feladni a harcot, így a szokásosnál is nagyobb hűtőkisöprést kellett végeznem,… Tovább »

Sült kelbimbó és sütőtök ropogós kenyérrel, dióval, fűszeresen

Ünnepi köret, ami hús nélkül is megállja a helyét Télen, ha mondhatjuk így, a káposztaféléknek van szezonja. Én személy szerint imádom a kelbimbót, még annak idején Angliában szerettem meg, ahol életemben először kóstoltam simán párolva, zöldköretként. Aztán itthon csak fagyasztva kaptam egy darabig, de szerencsére ma már minden piacon be lehet szerezni frissen. A most… Tovább »

Franciasaláta, ami nagyon is magyar

Minden hidegtál alapja, itt az én kedvelt receptem Ez az a saláta, ami a legtöbb vitát kiváltja. Pontosan milyen zöldségek is kerülnek bele, ki készítette először, és főleg, hogy mennyire legyen “szaftos”. Én most egyikre sem szeretnék kitérni, csak megmutatom a sajátomat. Sokan szeretik, remélem, nektek is tetszeni fog. Hidegtál-készítésnél az első dolgom az, hogy… Tovább »

Almás-barackos süti gyömbéres körteszósszal

Könnyű ebéd ízletes befejezése az ősz gyümölcseivel Ehhez a desszerthez nem tudok nagy történetet fűzni (kivételesen) 🙂 Most ősszel kaptam ajándékba egy csomó gyümölcsöt és miután az összes eszembe ötlő gyümölcslevest megfőztem és az oviba is egy halommal bevittem, ismét sütisütésre adtam a fejem. Segítségül hívtam a mindig kéznél lévő leveles tésztát, némi fűszert és… Tovább »

Fűszeres, almás sült máj ropogós tortillával

Gyors, különleges őszi ebéd fél óra alatt Libamájimádatom még gyerekkoromban kezdődött, kicsiben, csirkemájjal indult 😀 Ez is kitart még a mai napig, ha nem jut semmi az eszembe, előveszek egy adag csirkemájat a fagyasztóból és mire kiolvad, ki is találok hozzá valami körítést. Most alma és tortilla került hozzá, és igen, a fahéj nagyon is… Tovább »

Egyszerűen előkelő saláta: a Waldorf

A híres recept története és az én változatom A Waldorf-saláta receptjét sokan egy szakácsnak tulajdonítják, de a helyzet kicsit más. Az 1800-as -as évek végén a New York-i (akkor még “simán”) Waldorf hotel főpincérének fejéből pattant ki a saláta ötlete. Oscar Tschirky közel 50 éven keresztül volt a hotel szíve, több, azóta a Waldorf szállodában… Tovább »

Gyerekek kedvence, a bundás alma

Gyors, olcsó desszert,  amit mindenki szeretni fog! Nálunk az esti program része fürdés után a gyümölcsevés. Pont ezért, nemrég beszereztem egy tetemesebb mennyiségű almát, ami a jó idő beköszöntével rohamosan romlani kezdett. Gyümölcsleves már készült, kelt palacsinta is almaraguval, meg mozzarellás-almás csirkemell. Végül az utolsó pár darabból a bundás alma készült. Nem kell semmi bonyolultra… Tovább »

Máglyarakás, ahogy mi szeretjük

Régi kedvenc almával, dióval Bár most nem vagyok édesszájú, gyerekkoromban ez másképp volt. A legnagyobb kedvencem a máglyarakás volt, anyukám elég sokszor készítette. Aztán felnőttkoromban szépen feledésbe merült, egészen a szakácstanfolyamig, ahol ez szintén vizsgatétel volt. Kiderült, hogy a gyerekkori emlékeim nagyon is élénkek. Bár a hivatalos verzió kalácsból készül, a többi összetevő és az… Tovább »

Skót tojás salátafészekben

Látványos és pénztárcakímélő tojásétel nem csak húsvétra Továbbra is imádom a tojásételeket, legfőképp, ha a sárgája még lágy. Húsvét környékén fokozódik a tojásfüggésem, képes vagyok ipari mennyiséget elfogyasztani belőle. Már egyszer készítettem skót tojást, akkor a Lorraine Pascal-féle sütőben sült változatot (itt található), ami egy kicsit egyszerűbb, mint a most következő. Az volt az első… Tovább »

Kőttes palacsinta almával, karamellel

Palacsinta-nap (Pancake Day) egy régi ismerőssel A farsangi időszak végét Angliában a Palacsinta-nappal ünneplik. Ennek a régi időkben az volt a lényege, hogy a maradék lisztet meg tojást összegyűjtötték és a böjt (fogyókúra 🙂 ) előtt jól bepalacsintáztak 🙂 És mivel a palacsinta nemzetközi, én erre a napra egy magyar klasszikust hoztam, a kelt (kőttes)… Tovább »

Melengető kortyolnivalók hideg estékre

Tüzes italok és egy kis angol történelem – meg az én történetem A gimi után volt szerencsém kis időt a ködös Albionban tölteni. 19 évesen, teljesen egyedül mentem ki, összesen egy angol érettséginyi nyelvtudással felvértezve. Gyorsan kiderült, hogy a gyerekekhez nem nagyon értek, a házimunkához szerencsére annál inkább, a kint töltött idő alatt rengeteg élménnyel… Tovább »

13+1 almás recept minden alkalomra

A csapból is alma folyik, fogyasszuk és segítsünk! Bizony, idén rekordmennyiségű alma termett, mégsem lehetnek boldogok a termelők (bár a mezőgazdaságban soha nincs olyan, hogy az egész ágazat elégedett…). A mostani bánat oka, hogy az egyik legnagyobb exportfelvevő, Oroszország kiesett a pikszisből, így a megmaradt gyümölcs nagy részét kis hazánkban kellene értékesíteni. Ezért a Földművelésügyi… Tovább »

Különleges saláta, nem csak fogyókúra idejére

Gombás, sajtos, almás saláta – laktató és különleges A diéta idején a legnagyobb problémám az volt, hogy én egy ételnek az állagát is szeretem élvezni. A gyümölcsök, zöldségek amúgy ízletesek, de semmi lágyság, omlósság… Az időszak közepén éppen valami ebédet kellett összedobnom magamnak és már elég elkeseredett voltam, mert ugye az evés a szenvedélyem. Tehát… Tovább »

Csirkemell almával, mozzarellával, bazsalikommal

Egyszerűen egészséges csirkeétel – nagy sikerrel Nemrégiben felkért egy ismerősöm, hogy az általa szervezett fogyókúrás táborba állítsak össze pár napra étrendet. Nem kell semmi komolyra gondolni, alacsony kalória- és szénhidráttartalmú ételekre volt szüksége, amiknek az elkészítése sem ördöngösség. Rengeteg ötletem volt, örültem a kihívásnak, hiszen mostanában sokat foglalkozom az egészséges életmóddal. Az egyik első ötletem… Tovább »

Egy kis rák

Koktélrák egy egyszerű, de különleges salátával. A nagy melegben nincs is ennél jobb! Pár hónapja – épp ákciós volt – beszereztem némi fagyasztott koktélgarnélát. Tologattam egy darabig ide-oda, aztán ismét hűtőkisöprést kellett végeznem. Már régóta szerettem volna megkóstolni a koktélrákot, utánanéztem legalább 10 helyen és elkészítettem a saját verziómat, ahogy nekem tetszik. Mellé egy egyszerű,… Tovább »

Másik golyó :)

Kókuszgolyó almával és zabpehellyel Imádok mindenféle különlegességet készíteni. Órákig a konyhában sürgölődni, fotózni, aztán learatni a babérokat. De ha a blogbejegyzéseim sikerességét nézzük, ti általában a legegyszerűbb, gyorsan elkészíthető ételeket szeretitek. A legnépszerűbb post-om a kókuszgolyó volt, nagyon meglepődtem rajta. Aztán rájöttem, hogy valószínűleg mindenkiben szép emlékeket idéz fel és nem igényel főzőtudományt. Amit ma… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!