A tetovált lány konyhája

Paella magyar módra

Rizs zöldségekkel, csirkével, kolbásszal, kis spanyol beütéssel Én is szeretek gasztroblogokat nézegetni, igaz, csak pár kedvencem van, azok nagy része pedig külföldi.  De a StreetKitchen azon kevesek közé tartozik, amit időnként meglátogatok. Sokáig Fördős Zé nevével volt fémjelezve, egy ideje viszont Havas Dóra is beszállt fantasztikusan kreatív receptjeivel (aki véletlenül nem ismerné, ő írta a Lila… Tovább »

Rókagombás zöldségragu mustárral

Pikáns, különleges ebéd mindössze fél óra alatt Már többször említettem, hogy szeretem a gombákat. Úgy általában mindegyiket, rengeteg receptem van velük (itt). Abszolút kedvencem a vargánya, de a rókagombát is nagyon szeretem, ha találok a piacon, mindig lecsapok rá. Így volt ez a múlt héten is, és mivel nyáron nem igazán kívánom a húst (maximum… Tovább »

Minestrone, a legismertebb olasz leves a mi konyhánkban

Sok zöldséggel, olvadó sajttal Anyukám szeretett új recepteket kipróbálni gyerekkoromban (most is), az egyik, ami a finnyásságom ellenére az én tetszésemet is elnyerte, az a minestrone leves volt.  Sok zöldség volt benne, tele volt ízzel, de az olvadó sajtot szerettem legjobban a tetején. Emlékszem, anya mesélte, hogy hülyének nézték a piacon, mikor minden zöldségből csak… Tovább »

Sült csirkecomb rizi-bizivel kezdőknek

A legegyszerűbb hétvégi ebéd részletesen Sokszor kéritek tőlem, hogy egyszerűbb, alapvető dolgokról is írjak, ne csak különlegességekről. Ezért múltkor lefotóztam az egyik vasárnapi ebédet és gondoltam, a főzni tanulóknak is segítek kicsit és leírom részletesen, hogy készül. Bacon-ös csirkecomb rizi-bizivel Hozzávalók 4 főre: 8-10 bőrös csirke alsócomb Combonként 1 szelet bacon Olaj Bors 1-1 nagyobb ág… Tovább »

Tárkonyos-zöldséges csirkeleves, laktató és isteni

A nagy kedvenc egyszerű receptje Ahogy sokan mások, imádom a húslevest és mint többször írtam, a maradék levet sok mindenhez felhasználom.  Így van ez a következő levessel is, amit a legtöbben, akik ritkábban főznek, az éttermek választékából ismernek. Nem szeretem a szakácsokat bántani, hiszen én is az vagyok, de sajnos a legritkább esetben sikerül nekik úgy… Tovább »

Vajban sült borjúmáj zöldborsóval, céklával

Így készítsd el ezt a ritkaságot, neked is menni fog! Köztudottan a libamáj a kedvenc eledelem, de a legtöbb állatét szeretem. Így van ez a borjúval is, ami ritkán látott vendég nálunk, kis városomban csak furán néznek a hentesek, ha érdeklődök 🙂 Szerencsére néha csoda történik… Éttermekben sem sűrűn lehet vele találkozni, de eddig mindig… Tovább »

Franciasaláta, ami nagyon is magyar

Minden hidegtál alapja, itt az én kedvelt receptem Ez az a saláta, ami a legtöbb vitát kiváltja. Pontosan milyen zöldségek is kerülnek bele, ki készítette először, és főleg, hogy mennyire legyen “szaftos”. Én most egyikre sem szeretnék kitérni, csak megmutatom a sajátomat. Sokan szeretik, remélem, nektek is tetszeni fog. Hidegtál-készítésnél az első dolgom az, hogy… Tovább »

Piros-fehér-zöld – pizzafeltétek

Családom kedvenc pizzái nemzeti színekben Jön a hosszú hétvége, gondolom sokan mennek családot, barátokat látogatni. Ilyenkor mindenki kíváncsi a kedves vendéglátó szakácstudományára, de nem kell feltétlenül órákat tölteni a konyhában. Egy finom forralt bor és néhány ízlésesen elkészített pizza tökéletesen megfelel egy nagyobb társaságnak estére, higgyétek el, ezekkel is el lehet kápráztatni még a legfinnyásabb… Tovább »

Brassói borsóval, édeskrumplival

A szokásos vasárnapi ebéd egy kicsit megreformálva Nálunk is mindenki szereti a brassóit, szerintem ezzel nem lehet mellélőni egy családi ebédnél. Mondjuk a hús- és krumplikockázás közben legszívesebben kiszaladnék a világból, de fő az elégedettség. Itt már leírtam, én hogy készítem, ott is csirke felsőcombot használok, szerintem az a legfinomabb húsfajta. Most a krumpli helyett… Tovább »

(Szép és) finomfőzelék egészséges fasírttal

Főzelék és fasírt liszt nélkül Mostanában több főzeléket készítek, párom legnagyobb örömére. Meg én is szívesebben eszem, mióta megtaláltam a legjobb módját a sűrítésnek: a harmadát-negyedét összeturmixolom, így nem kell lisztet használni. Most a fasírtot is zabpehellyel készítettem, így a még a gluténmentes diétába is beilleszthető. És komolyan mondom, finomabb is lett, mint a szokásos… Tovább »

Borsópörkölt nokedlivel, filléres és laktató

Hóvégi olcsó étel zöld- és csicseriborsóval  Már régóta szemeztem a neten éppen népszerű borsópörkölttel. Egyszerű is, a borsót mindenki szereti, sőt a frissen fejtett zöldborsónál nincs is ilyenkor jobb! Mivel egy kicsit variálni akartam rajta, fele mennyiségben csicseriborsót tettem bele, de ha épp nincs otthon, elhagyható.   Borsópörkölt nokedlivel   Hozzávalók 4 főre: 40 dkg… Tovább »

Csirkemell tésztával töltve, borsópürével

5 hozzávaló – csirkemell, márványsajt, tészta, zöldborsó, tejszín Mostanában nem nagyon van időm kreatívkodni, ezért előkerestem egy régebben elkészített receptemet. Még valami versenyre alkottam, de itt a blogon nem mutattam meg. Csak néhány hozzávaló kell, mégis egy különlegesebb fogást tehetünk az asztalra.   Márványsajttal és pennével töltött csirkemell zöldborsópürével   Hozzávalók 4 főre: 80 dkg… Tovább »

Egy csupor étel

Zöldségtobzódás tojással és sajttal Itt a friss zöldborsó, nem tudok ellenállni neki, mikor megpillantom a piacon. Bármilyen macerás a tisztítása, akkor is beszerzek egy kisebb adagot. Otthon a tv előtt kiszemezgetem, aztán jöhet az ötletelés, hogy mit is főzzek vele. A következő ételt egy szomorú esemény előzte meg, egy éve meghalt az egyik nagymamám. Rengeteg… Tovább »

Vendégváró húsvétra a retro jegyében

Imbisz, vagyis hidegtál egyben A nagymamám készített gyerekkoromban imbiszt (így kell írni, szép magyarosan…). Olyan volt, mintha egy komplett hidegtálból mutatós szobrot faragott volna 🙂 Imádtam, aztán egy idő után nem készítette többet. Nem tudom, miért, egészen egy pár hónappal ezelőttig. Akkor jutott eszembe, hogy a megszokott hidegtál-készítés közben talán én is egy kis újdonságot… Tovább »

Jamie fél óra alatt (?)

Sajtos csirkeragu kétféle körettel Egyik kedvenc szakácsom Jamie Oliver. Azt gondolom, a nagytöbbségnek nem kell őt bemutatni. Ha valaki mégsem ismerné egy mondattal talán úgy mutatnám be, hogy egy kölyökképű angol szakács óriási fantáziával. Pár éve az egyik sorozatában fél óra alatt elkészíthető menüket mutatott be, általában egy főétel kétféle körettel és desszerttel. Tavaly elindult… Tovább »

Négy hozzávaló – színes tésztaétel

Borsó, csirkemell, penne, márványsajt Még régebben hirdettek a Fem3-on egy Stahl Judit nevével fémjelezett receptversenyt. Tök véletlen pont azon a csatornán akadtam meg, meg is néztem a Facebookon, hogy mi a pontos kiírás. Négyféle alapanyag volt megadva, csak ezzel a 4 hozzávalóval lehetett főzni valamit. Persze fűszereket meg zsiradékot hozzá lehetett adni. Szokás szerint meg is indult… Tovább »

Gyorskaja II. – Fish and chips

Hal, sült krumpli, borsópüré – az angolok fast food-ja Ezúttal az angol nyelvű országokban kapható egyik kedvenc take-away-food (nyersfordításban – elvihető étel) van soron. Először a 19. század második felében tettek róla említést Angliában, a munkásosztály közkedvelt eledele volt. A lelkesedés iránta azóta csak nőtt, elterjedt az egész világon, főként a valamikori brit fennhatóság alatti… Tovább »

Gombaszezon II. – Óriáspöfeteg és őzláb

Rántott gomba és gombakrémleves az erdő kincseiből Folytatom a gombás recepteket. Ez a jó idő kedvez a növekedésüknek (a fagy persze nem :)), a piacon is egyre jobb viszonyba kerültem a gombaárus családdal, szinte mindent kipróbáltam, ami náluk volt 🙂 Azért azt megjegyezném, hogy csak szakembertől szabad gombát venni, gondolom, senki nem akar a következő… Tovább »

Köretek I. – Zöldköret és krumplipüré

Markáns főételek ízletes kísérői Néha már unom a szokásos sült krumpli, párolt rizs, stb. köreteket. Persze, ha a gyerekek is az asztalnál vannak, legalábbis nálunk, ezeket nehéz kikerülni. Viszont a komolyabb, komplikáltabb főételek mellé én már nem elégszem meg a szokásos verziókkal. Az is igaz azonban, hogy ha a főfogás hosszú időn keresztül készül, az… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!