A tetovált lány konyhája

Szilvás-túrós süti liszt nélkül

Gyors keverem-kavarom süti karamellizált szilvával Néha, mikor a neten nézelődök új ötletek után kutatva, egy-egy recept szinte beleég az agyamba. Vagy azonnal elkészítem, vagy kivárom a szezont és az először megjelenő friss zöldségre, gyümölcsre lecsapva állok neki. Ez utóbbi történt most is, Marisz blogján még tavaly ilyenkor láttam ezt a sütit, és rögtön neki akartam állni, de… Tovább »

Gombasaláta citrommal, olívaolajjal, ismét olasz módra

Frissítő saláta, tökéletes nyári köret Tavaly az olasz étteremben volt egy Manuel nevű munkatársam, ő mesélt nekem a most következő “salátáról”. Először idegenkedtem az ötlettől, hogy nyers gombát egyek, csak kis adagot készítettem belőle. Viszont annyira kellemesen csalódtam, hogy azóta nagyon sokszor elkészítettem. Újabban megint rá vagyok kattanva a sült és grillezett sajtokra, a paradicsomsaláta mellett… Tovább »

Citromkrémes ujjlenyomat keksz

Egyszerű aprósüti minden alkalomra Szeretem az ilyen könnyen elkészíthető édességeket, az elkészítésbe még a gyerekeket is be lehet vonni. Sajnos már nem emlékszem, hol találtam a receptet, az internet tele van ennek a sütinek ezerféle változatával. Sőt, én is szoktam variálni, citromkrém helyett mehet bele olvasztott csoki, esetleg lekvár. Sőt a tésztáját is lehet variálni… Tovább »

A klasszikus karácsonyi desszert lépésről-lépésre

Bejglikészítés profitól kezdőknek Harmadik éve készítek bejglit. Tudom, sokaknak évtizedes, sőt, még nagyobb jártassága van benne és ez alapján jogosan gondolhatnák, hogy még gyakoroljak 🙂 De rám rögtön az első évben lecsaptak az ismerősök, így sikerült azon a karácsonyon összesen 104 db-ot sütnöm, szóval azt hiszem, itt az ideje, hogy megosszam veletek a tapasztalataimat. Mivel… Tovább »

(Indián) nyári gyümölcskenyér

 Könnyű ribizlis-málnás süti, nem lehet abbahagyni! Nemrég vettem egy doboz ribizlit, talán az idei utolsó dobozok egyikét 🙂 Szeretem, eszembe juttatja a gyerekkoromat, anyukámék kertjében volt pár bokor… Minden évben elhatározom, hogy fogok ültetni a saját udvaromba, de eddig elmaradt. Így marad a piaci, jó drágán, de egyszer belefér, na… Aztán szokás szerint addig őrizgettem,… Tovább »

Lemon curd, az angol klasszikus

Krémesen lágy citromkrém Ez a bársonyos citromos vajkrém, a lemon curd (lemön körd) az angolok sajátja. Az 1850-es években tettek róla említést először írásban, azóta több fajtája is közkedvelt lett. Mindenféle citrusféléből készítik és ezerféleképpen használják fel. A reggeli pirítósra kenéstől kezdve gyümölcstortákat, sütikosárkákat töltenek meg vele, vagy gyümölcskenyérhez, édes pogácsához majszolják. Én kapásból dupla… Tovább »

Joghurtos padlizsánsaláta, hűsítően pikáns

 Sült padlizsán frissítő mentás joghurttal Gyerekkoromban egy darabig kifejezetten utáltam a padlizsánt. Anyukám ugyanis a fejébe vette, hogy megszeretteti velünk, ezért rögtön kétféle ételt is szó szerint belénktömött az öcsémmel. Na, ő még felnőttként sem eszi meg, ha jól tudom, én viszont egy pár éve megbarátkoztam vele. Mikor elkezdtem sűrűbben forgatni a fakanalat, szívesen néztem… Tovább »

Frissítő citrusos salátaöntet, a nyár sztárja

Salátához, natúr húsokhoz vagy amihez csak akarod 🙂 Idén nyáron ismét szakácsnak álltam, nyitott az étterem, új ételek is kerültek az étlapra. Természetesen a nagy meleg miatt rengeteg saláta fogy, amiknek egy részéhez a most következő salátaöntetet kínáljuk. Annyiszor készítettem már el, hogy talán álmomból felkeltve is simán menne, de nem tudom megunni, annyira finom…. Tovább »

Mediterrán hangulatú csirkeszárnyak vajas tönkölybúzával

A szeretett citromos csirke egészséges, különleges körettel Szeretem a csirkés ételeket, ezerféleképpen variálhatóak és szinte mindig elfogy az utolsó falatig. Viszont köretek terén kifejezetten szeretek új dolgokat kitalálni, a rizs-krumpli dolog egy idő után kezd unalmas lenni. Ma már szinte mindenhol lehet kapni különféle magokat, előfőzött és kezeletlen gabonféléket és természetesen a piacok is roskadoznak… Tovább »

Csirkés tortilla avokádóval – ahogy a profik készítik

Készíts tortillát otthon Széll Tamás ötlete alapján! Igazán szeretem a csúcsgasztronómiát, számomra kifejezetten érdekes, mikor a letisztult ízű ételek, szabályos formákban látványos kompozíciót alkotnak a tányéron (ez a mondat lexikonba illene… 😀 ). Széll Tamás Magyarországon ennek az egyik mestere, viszont az egyik áruházlánc felkérésére pár hónapja az éppen aktuális kínálatból hétköznapi emberek számára is… Tovább »

Egyszerű sült csirke citrommal bolondítva

Citrom és csirke – verhetetlen párosítás A nagyoktól nem szégyen tanulni. Így vagyok pl. Gabojszával, nagyon szeretem a receptjeit. A következő receptet is nála találtam, az íze valami zseniális. Ja, és ha tehetitek, Meyer-citromot használjatok hozzá! Bár ezen a néven nem ismerik a zöldségesek, sőt, nem is tudják, hogy éppen a legjobb minőségű citromot árulják,… Tovább »

Nehéz ételek könnyű kísérője

Jamie Oliver egyszerű salátája – hiába, a nagyoktól érdemes tanulni… 🙂 Az édesköménnyel sokáig nem voltam jóban, túl markánsnak találtam az ízét és az ánizsos aromáját sem tudtam értékelni. Aztán sikerült egy olyan salátát készíteni, ami végre nekem is ízlett 😀 Azóta, ha normális áron hozzájuthatok, mindig veszek egy darabot. Nemrég egyik gyerekkori kedvencemet, a… Tovább »

Melengető kortyolnivalók hideg estékre

Tüzes italok és egy kis angol történelem – meg az én történetem A gimi után volt szerencsém kis időt a ködös Albionban tölteni. 19 évesen, teljesen egyedül mentem ki, összesen egy angol érettséginyi nyelvtudással felvértezve. Gyorsan kiderült, hogy a gyerekekhez nem nagyon értek, a házimunkához szerencsére annál inkább, a kint töltött idő alatt rengeteg élménnyel… Tovább »

Egy kis rák

Koktélrák egy egyszerű, de különleges salátával. A nagy melegben nincs is ennél jobb! Pár hónapja – épp ákciós volt – beszereztem némi fagyasztott koktélgarnélát. Tologattam egy darabig ide-oda, aztán ismét hűtőkisöprést kellett végeznem. Már régóta szerettem volna megkóstolni a koktélrákot, utánanéztem legalább 10 helyen és elkészítettem a saját verziómat, ahogy nekem tetszik. Mellé egy egyszerű,… Tovább »

Szépséges sajttorta sütés nélkül

New York cheesecake sütés nélkül Most egy igazi gyöngyszemet hoztam. Régóta szerettem volna már New York sajttortát (cheesecake-et) készíteni. A legtöbb recept azonban azt írta, hogy másnapig várni kell a fogyasztással, és sütni is kell. Hát, ehhez most nem volt kedvem 🙂 Meg ebben az esetben egy nagyon látványos valamit szerettem volna, ajándékba szántam. Ja,… Tovább »

20 perces kagylós tészta

Villámgyors ebéd nem csak hétköznapra Történt egyszer, hogy szó szerint elfelejtettem ebédet főzni (azért ez nálam nagyon ritka :)). Annyi dolgom volt, hogy nem értem a végére, 11-kor jött a felismerés, hogy a valami ételt csak össze kéne dobni. Én csak akkor indultam haza és a hozzánk legközelebb eső árusítóhelyen nem igazán volt élelmiszer, max…. Tovább »

A mindenki által szeretett madártej

A hétvégi ebéd része és imádjuk Én – bármilyen furcsán hangzik is, nemrég készítettem másodszor életemben. Előszőrre rossz emlékeim voltak, összeesett a hab, meg az egész nagyon besűrűsödött. Finom volt, de nem a megszokott (nem véletlenül féltem én a desszertektől, amit lehet, elrontottam). Pár napja a párom viszont finoman megemlítette, hogy ő bizony nagyon megkívánta… Tovább »

Együnk csalánt!

Csalánleves, az erdélyi kedvenc Ez egy igazi hó végi étel 🙂 Bár most már, ugye, hó eleje van, de ezt néhány napja készítettem. Először erdélyi receptek közt találtam csalánleves-receptet, már akkor nagyon izgalmasnak találtam. És persze nekünk se kell messzire menni csalánért, csak kimentem a kertbe. Egyúttal ki is irtottam az egész állományt, a nagy… Tovább »

Húsvét után…

A füstölt lé felhasználása egy új levesben Igen, ilyenkor jönnek a szokásos ötletek a maradék tojás illetve sonka hasznosítására. Nekem viszont más jutott eszembe. A maradék sonka-főzőlével már elkészült egy adag lencsefőzelék, sólethez meg most nincs elég ember, ezért rögtönöztem. Komolyan sajnálom kiönteni ezt az ízes lét, ezért egy gyors kis leveskét készítettem vele. A… Tovább »

Legyen mákunk Húsvétkor is!

Máktortácskák epres szószban A most következő fogás nem tipikus húsvéti finomság. Ez is még a szakácstanfolyamról maradt rám, ott volt vizsgatétel. A hivatalos neve nem is tortácska, hanem puding, de Magyarországon erről nekünk egészen más étel jut eszünkbe, mint az angoloknál. Szóval a sok nyúl meg bárány helyett én most ezzel szeretnék örömteli perceket szerezni… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!