A tetovált lány konyhája

Sült édesburgonya csicseriborsóval, szezámos öntettel, salátával

Húsnélküli ebéd vagy vacsora rengeteg zöldséggel, nem csak vegáknak Az édesburgonya és a csicseriborsó tagadhatatlanul a kedvenceim, sok receptem van velük. Most találtam itt egy olyat, amiben még jónéhány zöldség szerepel, viszont semmi húsféle. De ismét, mint a sült kelbimbós-sütőtökös finomságnál, nekem most sem hiányzott, sőt… Nagyon is laktató volt, rengeteg ízzel és állaggal, igazi… Tovább »

Borsópörkölt nokedlivel, filléres és laktató

Hóvégi olcsó étel zöld- és csicseriborsóval  Már régóta szemeztem a neten éppen népszerű borsópörkölttel. Egyszerű is, a borsót mindenki szereti, sőt a frissen fejtett zöldborsónál nincs is ilyenkor jobb! Mivel egy kicsit variálni akartam rajta, fele mennyiségben csicseriborsót tettem bele, de ha épp nincs otthon, elhagyható.   Borsópörkölt nokedlivel   Hozzávalók 4 főre: 40 dkg… Tovább »

Gyorskaja IV. – Falafel, kedvencem az arab világból

Folytatom a sorozatot! Jöjjön a falafel… A csicseriborsó az egyik nagy kedvencem. Persze nem vagyok hajlandó áztatni, meg órákig főzni, jó nekem a konzerv is. Csak arra kell figyelni, hogy jól átöblítsük felhasználás előtt. A következő gyorsétel az, aminek a fő részét, a csicseriborsó-fasírtot először Egyiptomban kóstoltam. Én ott olyan sokat ettem… már az egész… Tovább »

Maradékokból egzotikust

 Sült pulykamaradékból készítsetek tagine-t! Ismeritek a tagine-t (ejtsd: tazsin)? Ez egy marokkói étel, egyfajta “mindent bele” ragu nagyon kevés szafttal és sok összetevővel. Általában van benne hús, zöldség, aszalt gyümölcs, valamilyen mag és sok fűszer. Speciális edényben készítik, amit már itthon is lehet sokfelé kapni. Na, a most következő ételt nem ilyen edényben készítettem, mert… Tovább »

Csicseriborsó főzelék és könyvajánló

Egészséges és finom gluténmentes receptek Újabban egyre jobban érdekelnek az olyan ételek, amik egészségesek, mégis változatosak és finomak. Nemrég az egyik kedves ismerősöm, Hadarik Rita (aki nem mellesleg gasztroblogger és a Köles étterem vezetője) írt egy gluténmentes receptekkel teli könyvet. A címe Egészséges ínyencfalatok, amit (nem csak) lisztérzékenyeknek szánt. Mindenkinek, aki kicsit oda szeretne figyelni… Tovább »

Húsvét után…

A füstölt lé felhasználása egy új levesben Igen, ilyenkor jönnek a szokásos ötletek a maradék tojás illetve sonka hasznosítására. Nekem viszont más jutott eszembe. A maradék sonka-főzőlével már elkészült egy adag lencsefőzelék, sólethez meg most nincs elég ember, ezért rögtönöztem. Komolyan sajnálom kiönteni ezt az ízes lét, ezért egy gyors kis leveskét készítettem vele. A… Tovább »

A falafel nem csak pitában finom, itt egy laktató saláta

Saláta gazdagon extra finom öntettel Először Egyiptomban ettem falafelt, vagyis csicseriborsó-fasírtot. Nagyon ízlett (mondjuk ott nekem minden), itthon is el akartam készíteni. A gyros büfék ugyan itthon is kínálják, de szégyenszemre valami mirelit vacakot kaptam, ott ahol arab a tulaj…. Ízetlen volt, még azt sem tudta az emberke megmondani, hogy eredetileg ami a fűszerezése. Azért… Tovább »

Gyors, zöldséges egytálak

Édesköményes, csicseriborsós ételek sütőben sütve Már többször említettem, hogy sokszor csak raktározok. Vannak kedvenceim alapanyagaim, amiknek elég borsos az áruk, de ha éppen kedvezően hozzájuthatok, veszek belőle egy nagyobb mennyiséget. Viszont eljön az idő, mikor közeleg a szavatosság lejárta, ekkor bizony fogyasztani kell. Így sikerült a következő két egytálételt kitalálnom, és szerintem ezután direkt fogom… Tovább »

Alpro verseny

Yofu-s csirkecombok és az újságírók díja Mint sokan tudjátok, nemrég az ALPRO receptversenyt hirdetett, ahol sok kedves ismerős és ismeretlen szavazatával bekerültem az első ötbe. Itt már egy négytagú zsűri döntött a győztesről kóstolás alapján, aki sajnos nem én lettem. Viszont egy szinte ezzel egyenértékű díjat kaptam: a jelen lévő újságírók egyöntetűen az én receptem… Tovább »

Egytálételek csicseriborsóval

Vörös lencsés indiai módra és gombás Bakonyi módra A csicseriborsó az egyik legjobb alapanyag ahhoz, hogy egy könnyen összeállítható ételbe érdekes ízt és állagot csempésszünk. Én nem vagyok hajlandó áztatni meg főzni, konzervet használok. (Felhasználás előtt ajánlatos vízzel leöblíteni). A most következő egytálételek elkészítéséhez elég fél óra, a fotelben falatozva tökéletes befejezése lehet egy nehéz… Tovább »

Három versenyfogás az elsők közül

Pazar ízek, színes receptek – az egyikkel nyertem is! Nemrég zárult le a Femina-n az egyik Receptolimpia. Az itt következő recepteket neveztem, hideg étel kategóriában nyertem is a kacsarilette-tel! Köszönöm a zsűrinek, de főleg azoknak, akik rám szavaztak! ui ’16: az első receptet újrafotóztam, nemsokára a többi is sorra kerül 🙂   Magyaros kacsarilette négymagvas… Tovább »

Egy csipet Andalúzia…

 Az én andalúz receptem hurkával és minden jóval Az Extenda – Andalúz Kereskedelemfejlesztési Iroda ismét meghirdette receptversenyét. A beküldött pályaművekkel kapcsolatban csak egy kikötés volt, hogy legalább egy andalúz összetevőt tartalmazzon. Mivel hazánkban szerencsére rengeteg dél-spanyol termék kapható, így könnyedén kiválasztottam néhányat, aztán hosszas gondolkodás után főztem egy ételt. A beküldött receptet egy szakmailag kivételesen… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!