A tetovált lány konyhája

Szendvicskrém aszalt paradicsommal, tojással

Egyszerű és gyors, frissítő nyári kence Az egyik héten görög salátát készítettem a családnak, és bármilyen gazdagon is mértem, kimaradt egy kis feta. Mivel pár nap alatt fel kellett használni, ötletelnem kellett. Vasárnap éppen korán keltem, hogy tudjak kenyeret sütni (rozsos-lenmagos készült). Akkor jutott eszembe, hogy milyen jó lenne a friss, ropogós kenyérhez valami szendvicskrém,… Tovább »

Grillezett nyúlcomb különleges körettel

Mert a grillezés is lehet rendkívüli alkalom Tavaly volt egy grill-receptverseny, elég sokat ötleteltem és sok mutatós vagy egyszerű grillételt készítettem, itt megtalálhatjátok. De nem osztottam meg veletek az összes receptet, maradt az idei évre is 🙂 Most egy sokat vitatott finomsággal, nyúlhússal ötleteltem. Én már gyerekkoromban is sokat ettem, ha jól van elkészítve, alig különbözik… Tovább »

Sült zöldbabos saláta curry-vel, bacon-nel

Langyos zöldséges saláta és pikáns sült tarja Páromnak elég sok zöldséggel van problémája. Nem szól róla és mindent megeszik, de tudom, hogy nem mindegyikért van oda. Én szinte az összes zöldséget szeretem, nem is drágák és rengeteg a lehetőség bennük. Még tavaly készítettem sült zöldbabot, akkor hideg saláta lett belőle, és annyira megtetszett, hogy alig… Tovább »

Egyszerűsített csirke tikka masala

Az indiai klasszikus gyorsan, paradicsom nélkül Szakácséletem első pár hónapját egy ázsiai-fúziós étteremben töltöttem. Ott úgy készítettük az ételeket, hogy a magyar konyhában ismert anyagokat és technikákat ötvöztük a bali-, indonéz meg mindenféle ázsiai országéval. Mivel az ott felszolgált ételeknek nem csak finomnak, de mutatósnak is kellett lenniük,  a hagyományos elkészítésmód ugye nem jöhetett szóba… Tovább »

Paprikás krumpli egy kis extrával

 Kedvenc filléres ételünk megbolondítva Nekem semmi bajom a sima paprikás krumplival, anyukám szerint az a világ legegyszerűbb étele és mindenki szereti. Sőt, fél óra alatt kész is van, szóval tuti nyerő. Múltkor az egyik internetes csoportban elkaptam egy beszélgetést, ahol arról ötleteltek, hogy hogyan lehetne egy kicsit feldobni, érdekesebbé tenni ezt a tipikus magyar kaját…. Tovább »

Zöldbabfőzelék különlegesen, liszt nélkül

 Egészséges főzelék sült paradicsommal, korianderrel A főzelékekkel általában nincs problémám. Csak azzal, mikor ezt a legtöbbször agyonlisztezett, agyonfőzött zöldségételt egészségesnek tüntetik fel. Sokan még mindig nem veszik tudomásul, hogy ami finomliszttel van behabarva, vagy urambocsá’ be van rántva, az sok minden, csak nem diétás. Sőt, mivel a zöldségeket is általában jó puhára főzik, a vitamintartalmából sem… Tovább »

Indiai vajas panir, ebből nem hiányzik a hús!

 Édes-sós, fűszeres fogás Joshi ötletéből Nemrég írtam a panir készítéséről, ami az indiaiak által kedvelt tehéntejből készített sajt. Sőt, már mutattam egy grillezett tányérdesszertet is, ahol szintén panirt használtam mézes gyümölcsökkel és édes paradicsommal. Most egy igazi indiai főételt hoztam, amit Joshi Bharat receptje alapján készítettem. Ez a fűszeres, húsmentes fogás szerintem tökéletes: tele van… Tovább »

Főzelék brokkolival, paradicsommal, mogyoróval

 Izgalmas ízek egy lisztnélküli főzelékben Most olyan étel következik, amit nálam ritkán láthattok: főzelék. Igazából szeretem a főzelékeket, csak a fogyókúrám idején egy elég nagy ellenszenv alakult ki bennem irántuk. Ugyanis attól, hogy sok a zöldség benne, még nem egészséges. Főleg, ha (mint a közétkeztetésben) agyonfőzik a belevalókat és ezután még liszttel, sőt, zsíros rántással… Tovább »

Curry – egyszerűen

Aloo gobi – vagyis karfiolcurry könnyen, gyorsan. Az indiai ételeket nálunk kevesen ismerik, de a népesebb országokban – a rengeteg bevándorló miatt – sokkal nagyobb népszerűségnek örvendenek. Régebben éltem egy darabig Londonban, a család, akiknél dolgoztam, többször rendeltek a közeli indiai étteremből. Mindig háromfélét kértek: egy kicsit, egy közepesen és egy brutálisan csípős curry-t (nem,… Tovább »

Két libát egy csapásra

Teában fürdő libacomb, hófehér sajtos rizzsel – ezt ki kell próbálnotok! A következő recept ismét versenyre készült. Ez alkalommal azonban rögtön két helyre is pályázok. A VKF. 54. fordulójának témája: Kávét vagy teát? azaz ezekkel készült ételeket lehet bemutatni Coffeinmentes blogján. A névnapomra megleptem magam egy “kis” libacombbal, ezt bolondítottam meg teával. A másik megmérettetés… Tovább »

Gyorskaja I.- Gyros

Görög-török “street food”, ahogy nálunk készül Ismét sorozatot indítok, amelyben három olyan utcán árult ételt próbálok reprodukálni, amiket nagyon szeretek. Meg az első étel kivételével nem is nagyon lehet ezekhez hozzájutni nálunk. Még talán Fish and chips-et lehet találni itt-ott, de a Kanadában árult Poutine-t még nem láttam sehol. Kezdjük talán az itthon kapható kedvencemmel:… Tovább »

Curry és lilahagyma

Imádnivaló páros két könnyen elkészíthető ételben A következő két receptnek a fent nevezett hozzávalók az alapjai. Nagy történetet nem tudok hozzáfűzni, egyszer megkóstoltam a szinte édes sült lilahagyma és curry keverékét, nagyon megszerettem. Harmadik párjuk talán a kókusztej lehetne, de ezt most kihagytam (persze, ha van, használjuk bátran!). Ha tehát némi indiai hangulatot szeretnénk teremteni… Tovább »

Egytálételek csicseriborsóval

Vörös lencsés indiai módra és gombás Bakonyi módra A csicseriborsó az egyik legjobb alapanyag ahhoz, hogy egy könnyen összeállítható ételbe érdekes ízt és állagot csempésszünk. Én nem vagyok hajlandó áztatni meg főzni, konzervet használok. (Felhasználás előtt ajánlatos vízzel leöblíteni). A most következő egytálételek elkészítéséhez elég fél óra, a fotelben falatozva tökéletes befejezése lehet egy nehéz… Tovább »

Piszke (vagy egres?)

Dédnagymamám piszkeszósza és egy saját találmány Mikor kislány voltam, az udvarunkban volt néhány piszkebokor. Számos elnevezése van ennek a növénynek, egres, köszméte, stb., de én az anyukám által piszkének ismerem (ceglédi lány). Múltkor kaptam is a piacon egy doboz hibátlan gyümölcsöt, nosztalgikus érzés fogott el. Emlékszem, annak idején még az oviban kaptunk husit piszkeszósszal, imádtam…. Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!