A tetovált lány konyhája

Chilis bab házi szósszal

A tex-mex kedvenc mindenféle “mű anyag” nélkül Már régóta tervezem ezt a bejegyzést, de lássuk be, egy igazi chilis bab elkészítése azért nem fél óra. A boltokban mindenféle porok kaphatók, amihez csak konzerv babot, némi darált húst meg vizet kell keverni és már kész is a “mexikói kaja”. Mikor még nem tudtam főzni és a… Tovább »

Töltött káposzta a nagyik receptje szerint

Nem csak karácsonykor szeretjük! Kevés ételnek van hagyománya a családunkban, de a töltött káposzta ilyen. Egyik kedves olvasóm kérésére megosztom veletek a mi változatunkat, ezt a dédnagymamám is így készítette (már meséltem róla a linzertésztája kapcsán). Anyukám szavait olvashatjátok, ő írta le nekem a receptet:   Töltött káposzta á la dedi, mama, anya: Hozzávalók: 1… Tovább »

Pljeskavica sült paprikával

Húspogácsa a balkánról, marinált kápiával A mostani bejegyzésemmel remélem, nem keltek akkora felháborodást, mint az Erdély cíművel 🙂 Nincs mentségem… Régen égtem akkorát, mint miután azt kiraktam… A mostani ételről annyit merek csak mondani, hogy kedvelt a balkáni régióban. Eredetileg háromféle húsból gyúrják, pirított krumplival, kaymak-kal (ezt biztos el fogom készíteni, ötleteket várok!!!), ajvárral szokták… Tovább »

Fűszeres karalábéleves, húsgombóccal

A karalábéleves is lehet finom 🙂 A karalábé nem egy népszerű növény. Gyerekkoromban kifejezetten utáltam, most már sokkal jobban szeretem. Az a baj szerintem, hogy a legtöbben azért nem fogyasztják, mert a menzai karalábéfőzelék jut eszükbe. Ízetelen, fás, lisztes trutyi volt. Sőt, szegény nagymamám töltött karalábéjától sem estem hasra, pedig apukám kifejezetten szerette. Mikor még… Tovább »

Töltött paprika egyszerűen, régi recept szerint

 A legismertebb nyári magyaros étel a mi konyhánkból Kedves nagymamám tegnap kinevetett a telefonban, mikor meghallotta, hogy megint egy recept miatt “zaklatom”. Nem tudtam ugyanis ellenállni a harsogóan friss paprikáknak a piacon és szerencsére a hentesnél sem állt több méteres sor, tehát elhatároztam, hogy (életemben először) töltött paprika lesz az ebéd. A paprika nélküli változatot…. Tovább »

Fasírttorta krumplipürével apukámnak

Férfias húsétel tortaköntösben Most már harmadik éve, hogy apukámat a születésnapján valami sós tortával lepem meg. Az első éveben egy kolbászos-kőrözöttes, sok összetevős torta volt, tavaly pedig egy zöld-fehér szendvicstorta. Idén egy kedves ismerősöm adta az ötletet, hogy legyen fasírttorta krumplipürével. El is készítettem, apukámnak nagyon tetszett és én is elégedett voltam magammal 🙂 Mondtam… Tovább »

Rakott kel, ahogy én készítem

A legkedveltebb rakott étel (persze a krumpli után) 🙂 Kevés olyan embert ismerek, aki ne szeretné a rakott kelt. Mondjuk én pont nem, de ennek az az oka, hogy a káposztával készült ételeket kamaszkoromban nem szerettem, és mindenki azon igyekezett, hogy megkedveltesse velem. Szóval sűrűn volt asztalon, én meg már csak azért sem voltam hajlandó… Tovább »

Food Revolution Day 2015 – A fűszeres étel is egészséges!

Keleties marharagu barna rizzsel, Jamie is imádná 🙂 Ebben az évben is eljött a Food Revolution mozgalom világnapja, amit Jamie Oliver indított útjára jó néhány éve. A terve először az volt, hogy egészségesebbé teszi az iskolai étkezést Angliában, majd az Egyesült Államokban. Végül ez utóbbit feladta a nagy ellenállás miatt, de a kezdeményezést világméretűre terjesztette,… Tovább »

Sajtburgerleves – nem nevetni, van ilyen :)

A szeretett gyorsétel ízei egy laktató levesben Akik jobban ismernek, tudják, hogy gyengéim a gyorsételek. Sajnos elég ritkán ehetek, mert csak ránézek és hízok 2 kilót, de egy hónapban egyszer megengedem magamnak. Nem olyan régen a Nosaltyn találtam egy nagyon vicces ételt itt, a címben nevezett sajtburgerlevest 🙂 Na, ezt rögtön el kellett készítenem. És… Tovább »

Bolognai spagetti, amit mindenki szeret

A bolognai ragu receptje, nehogy megvedd a boltit! Míg nem tudtam főzni, megvettem azt a zacskós vacakot, amit a boltokban bolognai alapként árulnak. Nem mondom, hogy rossz íze van, de ez valószínűleg a benne rejtőző ízfokozónak köszönhető, a többi mű összetevő mellett. Jó pár éve van saját bolognai szósz receptem, meg is akartam osztani veletek,… Tovább »

5 hozzávaló – töltött csirkefasírt nem megszokott körettel

Husi, bacon, sajt, hagyma, karfiol és az ágiféle variálás Aki régebbóta követ, tudhatja, hogy amilyen versenyt Stahl Judit meghirdet, azon én elindulok. Ez eleinte szélmalomharcnak tűnt, valószínűleg tapasztalatlan voltam, az ételfotózás terén meg még most is van mit tanulnom. Viszont egyszer megtört a jég, és egymásután kétszer is díjazott lettem. Ezen felbuzdulva azóta is küldök… Tovább »

Skót tojás – Lorraine után szabadon

Rántott tojás húsbundában – mutatós vendégváró Kedvencem csatornám a TvPaprika – gondolom ez nem volt kétséges. Szinte minden műsorát szeretem, sokat tanulok belőlük. Az egyik legrokonszenvesebb szakács Lorraine Pascale, a volt modell. Számomra ugyan nem teljesen érthető, hogy aki ilyen finom és egyáltalán nem diétás ételeket készít és eszik, miképp maradhat ilyen vékony, de túllépek… Tovább »

Változatok egy formára

Húsgombócok, mártás és ropogós kétféleképpen Mint sokan tudjátok, éppen a legutolsó, szóbeli vizsgám előtt állok a szakácstanfolyamon. Legutóbb két nap főzés volt, első napra egy magyaros, második napra egy nemzetközi tételsort kellett elsajátítani. Mindkét sor 15 tételből, a tételek 3-3 ételből álltak, tehát összesen 90 fogás megtanulása volt a cél. Én annyira készültem, hogy az… Tovább »

Méltó búcsú a sütőtöktől, pirított hagymával és salátával

Rakott sütőtök fejedelmi módon A tél az utolsókat rúgja, a tavasszal együtt jönnek a friss, szezonális alapanyagok. Alig várom! Azonban múltkor nézelődés közben a kezembe akadt az utolsó sütőtökdarabok egyike. Gondoltam, adok neki még egy esélyt, főzök-sütök vele valami nagyon extrát, méltóképpen elbúcsúztatom a telet. Ismét sikerült a hűtőből-kamrából sok finomságot a kezem ügyébe készítenem,… Tovább »

Konzerv kukorica fantáziadúsan

Kukorica és húsgombóc levesben, salátában Ismét megpróbálkozom Stahl Juditnál 🙂 Most a Bonduelle-el karöltve indított receptversenyt és meg kell, hogy mondjam, vért izzadtam, mire kitaláltam valamit. A legújabb, GOLD termékekből kellett valamit összehozni. Igazából kukoricából háromféle dolog jutott minden ismerősömnek eszébe: krémleves, kukoricasaláta, kukoricás rizs. De szinte pontosan ebben a sorrendben. Nekem meg valahogy mindig… Tovább »

Lasagne kétféleképpen

Gazdag bolognai és spenótos-ricottás A tésztaételek közül ezt készítem a legritkábban. Nem azért, mert nem szeretem, hanem mert mindig félek, hogy a tészta kemény marad. Ezt úgy oldom meg, hogy nem teszem egymásra a lapokat és sok szószt használok. Most itt két változatot láthattok, elsőként bolognai raguval. Azért ez mégsem az az egyszerű szósz, amit… Tovább »

Sajtőrület II. – Sajtok és ízek

Soksajtos szószok, paradicsomsaláta és pármai sonkás húsgombóccal Mivel a Szega Foods meghosszabbította receptversenyét, szereztek nekem egy félig álmatlan éjszakát. Még maradt a múltkori sajtokból, sőt, vettem néhány más fajtát is. A fűszerek közül választottam néhány igazán különlegeset, találtam otthon néhány citromot, és már meg is indultak a gondolataim. Sajnos ez hajnal négykor kezdődött. Reggel nyolcra… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!