A tetovált lány konyhája

Sült alma dióval, vaníliaszósszal

Gyors zamatos desszert téli napokra Általában minden nap főzök, de desszertet csak ritkán készítek. Inkább csak akkor, ha valaki látogatóba jön hozzánk.  Legutóbb párom testvérééknek kellett valamit alkotnom, ők ugyanis elég édesszájúak. De ez csak akkor jutott eszembe, mikor már majdnem kész voltam az ebéddel. Vaníliaszósz még volt otthon az előző napi aranygaluska mellől, gondoltam,… Tovább »

A legjobb banánturmix

Isteni mézes, fahéjas turmix, gyerekek-felnőttek kedvence Gyerekkoromban, mikor először ittam banánturmixot, úgy éreztem, hogy ennél még nem találtak ki finomabbat. Akkor még csak egyetlen reggeliző volt Siófokon, ott adták kb. aranyárban és ráadásul vagy fél óráig tartott, mire megkaptam. Úgyhogy inkább kikísérleteztem a saját változatomat, és anyukám első, ndk-s turmixgépével hétvégénként biztos elkészítettem. Ma már… Tovább »

Sült kacsaszárny gyümölcsökkel, kétféle sült burgonyával

Ünnepi fogás a kacsa legolcsóbb részéből Libanap után (amikor a hentesek valami oknál fogva kacsahúsból is bespájzoltak), roppant olcsón sikerült egy vagonnyi kacsaszárnytőhöz jutnom. Lefagyasztottam, mondván, jó lesz az még valamire. Aztán, mint minden évben, a kinti hideg miatt az előtérben lévő hűtőm kezdte feladni a harcot, így a szokásosnál is nagyobb hűtőkisöprést kellett végeznem,… Tovább »

Forralt “bor” kicsiknek

Mert a buliban nekik is ott a helyük 🙂 Az elmúlt bejegyzésem a kedvenc forralt bor-receptemről szólt, most jöjjön az alkoholmentes verzió 🙂   Forralt „bor” gyerekeknek Hozzávalók: 1 l piros szőlőlé 1 l alma- vagy baracklé Ízlés szerint méz 1 narancs sárga héja és leve 1 csillagánizs 1 közepes rúd fahéj kettétörve 1 mk… Tovább »

Forralt bor “nagyoknak”

Csípős hidegben nincs is ennél jobb Bevallom, volt idő, mikor én is zacskós forralt bor fűszerkeveréket vettem. Aztán az szépen lassan összegyűjtöttem itthon mindenféle fűszert, van egy szekrényem, amit már alig tudok becsukni. Így a múltkori bulira végre kikísérletezhettem a saját változatomat. Annyira felhígítottam, hogy az este végén is “szalonképes” legyek és inkább a fűszerek… Tovább »

Fűszeres, almás sült máj ropogós tortillával

Gyors, különleges őszi ebéd fél óra alatt Libamájimádatom még gyerekkoromban kezdődött, kicsiben, csirkemájjal indult 😀 Ez is kitart még a mai napig, ha nem jut semmi az eszembe, előveszek egy adag csirkemájat a fagyasztóból és mire kiolvad, ki is találok hozzá valami körítést. Most alma és tortilla került hozzá, és igen, a fahéj nagyon is… Tovább »

Kakaós csiga egy óra alatt

Fahéjas vagy kakaós? Nem kell dönteni! Nemrég a testvéremék itt aludtak nálunk, a nagyobbik kislánya pedig még este is csokit szeretett volna majszolni. Azzal tudtam leszerelni, hogy mire reggel felkel, sütök neki kakaós csigát. Viszont az esti borozgatás miatt nem sikerült elég korán felkelni, így turbósítani kellett a receptet. Nem is fogom másképp csinálni ezután… Tovább »

Fügés “bread and butter pudding”, karamellel

Klasszikus angol desszert a szezon kedvencével Az angolok bread and butter pudding-ja (ejtsd: bred end bátör) szinte ugyanaz, mint a mi mákos gubánk. Maradék, szikkadt kenyér az alapja, vajas-cukros tejjel van megsütve. Én most nem vártam meg a kenyér szikkadását, inkább megpirítottam. Persze másfajta kenyérrel és mák nélkül készül, de a száraz kenyér felhasználásában minden… Tovább »

Csokis-fahéjas fügeleves, nem jutok szóhoz…

 Isteni hideg fügekrémleves, az új kedvencem Ritkán szoktam megveregetni a saját vállam, de most megtörtént. Még a nyár közepén tettem ki a csokis meggylevest, azt is imádtam, pedig nem vagyok édesszájú. Ezen felbuzdulva, mikor múltkor kaptam egy kosárnyi fügét és a vége már nagyon “utolsó pillanatos” volt, gondoltam, levest főzök belőle. Mint tudjuk, a csoki… Tovább »

Mézes krémes, cupcake-be álmodva

Sütirecept és könyvajánló Nemrégiben kaptam egy süteményes könyvet, hogy esetleg süssek belőle valamit, aztán mondjak (írjak) véleményt. Egy részről szeretem az ilyen felkéréseket, kitűnő ötletekre tudok szert tenni. Másfelől viszont bennem van a félsz, hogy ha esetleg nem jó a recept, nem szívesen írok róla semmit és akkor mit fog szólni a kedves kiadó. Ja,… Tovább »

Egyszerű, de nagyszerű tejfölös-bögrés pite sárgabarackkal

Könnyű gyümölcsös-fahéjas édesség külföldről Nem vagyok nagy sütigyáros, de a sült gyümölcsöket és a tejtermékeket kifejezetten szeretem. Épp valami sárgabarackos édességet kerestem külföldi oldalakon, amikor ráakadtam az alábbira itt. A szerző úgy gondolja, hogy ez egy német eredetű édesség, de gondolom annyi köze van a németekhez, milánói sertésbordának az olaszokhoz… 🙂 Kicsit változtattam a recepten… Tovább »

Fűszeres falatok, akár maradékokból is

Különleges samosa pikánsan, édesburgonyával Újabban sokat nézelődök amerikai és angol főzős oldalakon, tök jó ötleteket lehet találni. Kedvenceim a “40 partyétel” típusú gyűjtemények, valamiért vonzza az ember szemét a sok színes kép. A sokadik sorozat után viszont észrevehető, hogy fűszerezésben kicsit beszűkültek, nem nagyon mernek merészen társítani, de jó látni, hogy már nem akkora divat… Tovább »

Melengető kortyolnivalók hideg estékre

Tüzes italok és egy kis angol történelem – meg az én történetem A gimi után volt szerencsém kis időt a ködös Albionban tölteni. 19 évesen, teljesen egyedül mentem ki, összesen egy angol érettséginyi nyelvtudással felvértezve. Gyorsan kiderült, hogy a gyerekekhez nem nagyon értek, a házimunkához szerencsére annál inkább, a kint töltött idő alatt rengeteg élménnyel… Tovább »

Szilvás gombóc – végre!

 Igazi nagymamaféle, puha tésztájú, abbahagyhatatlan szilvás gombóc, neked is sikerülni fog! Vannak olyan ételek, aminek szó szerint rettegek az elkészítésétől. Ez általában azért van, mert egyszer megpróbáltam, de az eredmény egy katasztrófa volt, miközben mások félkézzel elkészítik. Sokáig ez a palacsinta volt, itt már leírtam, hogy miért. Aztán a gnocchi, az meg szétfőtt, de aztán… Tovább »

Curry – egyszerűen

Aloo gobi – vagyis karfiolcurry könnyen, gyorsan. Az indiai ételeket nálunk kevesen ismerik, de a népesebb országokban – a rengeteg bevándorló miatt – sokkal nagyobb népszerűségnek örvendenek. Régebben éltem egy darabig Londonban, a család, akiknél dolgoztam, többször rendeltek a közeli indiai étteremből. Mindig háromfélét kértek: egy kicsit, egy közepesen és egy brutálisan csípős curry-t (nem,… Tovább »

Mindenki kedvence, a túrógombóc – szebben és finomabban

Dobjuk fel a nagy klasszikust eperrel és fahéjjal!  A mostani étel igazi gyerekek kedvence. Tapasztalatom szerint a gombóc alakú dolgokkal nem lehet mellélőni, ebben a formában szinte bármit megesznek. Az alapreceptet ismét nagymamámtól kértem el – szerintem az utóbbi időben elég sokat csuklik, annyit emlegetem 🙂 Természetesen a túrógombóc fogyasztási lehetőségeinek száma végtelen, ilyenkor ősszel… Tovább »

Csirkemell almával, mozzarellával, bazsalikommal

Egyszerűen egészséges csirkeétel – nagy sikerrel Nemrégiben felkért egy ismerősöm, hogy az általa szervezett fogyókúrás táborba állítsak össze pár napra étrendet. Nem kell semmi komolyra gondolni, alacsony kalória- és szénhidráttartalmú ételekre volt szüksége, amiknek az elkészítése sem ördöngösség. Rengeteg ötletem volt, örültem a kihívásnak, hiszen mostanában sokat foglalkozom az egészséges életmóddal. Az egyik első ötletem… Tovább »

Másik golyó :)

Kókuszgolyó almával és zabpehellyel Imádok mindenféle különlegességet készíteni. Órákig a konyhában sürgölődni, fotózni, aztán learatni a babérokat. De ha a blogbejegyzéseim sikerességét nézzük, ti általában a legegyszerűbb, gyorsan elkészíthető ételeket szeretitek. A legnépszerűbb post-om a kókuszgolyó volt, nagyon meglepődtem rajta. Aztán rájöttem, hogy valószínűleg mindenkiben szép emlékeket idéz fel és nem igényel főzőtudományt. Amit ma… Tovább »

Food Revolution 2014

Jamie Oliver mozgalma és az én körtés pulykaragum   Jamie Oliver neve mindenkinek ismerősen cseng, aki kicsit is szeret főzni. Ő az a kölyökképű angol szakács, aki akár 15 perc alatt is ínycsiklandozó ételt tud az asztalra varázsolni – és persze mindenkinek meg is mutatja, hogyan. De tud ő ennél többet is. Néhány éve útjára… Tovább »

A legjobb nasi: fahéjas, cukros rúd

Gyerekek, felnőttek kedvence, vaníliás, ropogós édesség Nemrég nagy sláger volt a különböző főzős-sütős csoportokban Limara fahéjas-cukros rúdjának a készítése. Egy darabig ellenálltam, de annyira ínycsiklandozóan nézett ki, hogy muszáj volt nekem is nekiállnom. Nem is bántam meg 🙂 Egyetlen “bosszúság” ért csupán, pillanatokon belül elfogyott, és állhattam neki megint… Igaz, hogy ebből a receptből 12… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!