A tetovált lány konyhája

Parázsban sült camembert sok fűszerrel

Mennyei lágy sajt grillezéshez vagy csak simán idegnyugtatáshoz 🙂 Újabban egyáltalán nem kívánom a húst (na, jó, bacon-ös májból bekajáltam pár napja 🙂 ), szóval inkább sok zöldséget és sajtot eszek.  A következő sült sajt ugyan nem a napokban készült (ez a fotókon látszik is, bocs), viszont tökéletesen illik a mostani hangulatomhoz. Mivel grillezni imádok,… Tovább »

Török joghurtos csirke egy magyar szakácskönyvből

Egyszerű, mégis különleges ebéd a világ másik feléről Nemrég beleolvasgattam nagymamám ’80-as években gyűjtött szakácskönyveibe. Valami viszonylag gyors, de azért különleges csirkeételt kerestem, elővettem a Világkonyha című mesterművet. Ebben kis bolygónk minden apró csücskéből gyűjtött receptek szerepelnek, egy dolog azonban nem hagyott nyugodni. Abban az időben, internet (és főképp pénz) hiányában hogy a csudában tudott… Tovább »

Szezámos-mázas csirkefalatkák – egy kis egzotikum az ünnepek előtt

Édes-sós finomság, ha unod a megszokottat Szeretjük a csirkét, annak is legfőképpen a combját.  Inkább hajlandó vagyok a filézéssel szórakozni, mert a végeredmény sokkal ízesebb, szaftosabb lesz, minthogy a könnyen kiszáradó melléből süssek valamit. Nemrég valami újdonságra vágytam, keresgéltem a külföldi oldalakon, ahol a következő receptre akadtam. Elkészítettem, nagyon szerettük, viszont sajnos a forrást fél… Tovább »

Omlós-szaftos sertésszelet, egyszerűen nagyszerű

Mert aki sütni tud, az főzni is 🙂 Az Évike sütijei sorozatot mindenki ismeri, aki már olvasta a blogomat. Ő a kedvenc (és nagyjából egyetlen) nagynéném, aki apró és retro sütikben verhetetlen. De főzni is szuperül tud! 🙂 A most következő szaftos husi is az ő “műve”, a köret viszont már az enyém.  A receptben túrót írtam,… Tovább »

Temesvári tarja – omlós hús zöldbabos, fűszeres raguval

Laktató, magyaros ebéd nem csak hétvégére Szoktam néha venni zöldbabot, én nagyon szeretem. A többieknél meg mindig valami trükköt kell bevetni, mert a szokásos főzelékek, levesek, rakott kaják nem nagyon jönnek be nekik. Már többször sikerrel jártam, itt találhattok olyan ötleteket, amiket a zöldbabért nem igazán rajongók is örömmel fognak venni. A legutóbbi ötletelés közben egy igazi… Tovább »

Farm öntet, a leghíresebb salátaszósz

Egy világmárka története és a recept Nem gondoltam volna, hogy van olyan salátaszósz, aminek saját Wikipedia oldala van (itt)… Sokat nézegetem a Tasty oldalt a Facebook-on, tök jó ötleteket lehet rajta találni. Valamelyik finomság egyik összetevőjeként 2 ek ranch dressing (ejtsd: rencs dresszing), vagyis farm öntetet adtak meg, volt egy kis időm, utánanéztem. Akkor ért… Tovább »

Illatos-omlós csirkemell – egy majdnem tökéletes recept

Kedvenc húsételem a kínai étkezdék kínálatából Nemrég írtam, hogy mennyire szeretem a nálunk élő kínaiak éttermeiben kínált ételeket, még ha annak nincs is sok köze az igazi kínai nemzeti ételekhez. Mondjuk van egy olyan sejtésem, hogy a “finnyás” európaiak nem is nagyon díjaznák azokat… 🙂 Mindegy, itt már leírtam a kedvenc csípős káposztasalátám receptjét, mellé… Tovább »

Krémesen egészséges: spenót az én konyhámban

A gyerekek ellensége ízletesen, liszt nélkül Bármilyen furcsa is, az én finnyás nagyfiam imádja a spenótfőzeléket. De nem azt a halvány barnás-zöldes trutyit, amit a menzán meg a kórházakban tömnek gyermekeinkbe. Mert abban szerintem csak mutatóban van a zöldség és szokás szerint agyonlisztezik, én sose szerettem.  Amit én szoktam készíteni, az tulajdonképpen nem is főzelék,… Tovább »

Császárhús ropogós bőrrel, hosszan sütve

Kevés munka, egy kis türelem és maximális élvezet 🙂 Nemrég készítettem egy igazán ünnepi köretet, gyümölccsel, zöldségekkel, amire azt írtam, hogy én magában is jól laktam volna vele (itt található). De azért húsevő vagyok, valami egyszerűen elkészíthető húsféle azért csak kellett mellé… Volt a fagyasztóban egy szép darab császárhúsom, kiolvasztottam, kicsit befűszereztem és mehetett is… Tovább »

Fűszeres paradicsomleves kétszer sült burgonyával

Húsmentes finomság sült paradicsommal és sajtos-újhagymás krumplival A most következő receptet a főzős csatornán láttam nemrég, egy vegetáriánus ex-szupermodell műsorában. Ő Sophie Dahl, aki a megszokott angol finomságokat ülteti át húsmentes környezetbe. Be kell valljam, az ünnepek környéki nagy kajálások után kifejezetten jól esik némi kímélő étel. Ezt a sült paradicsom-levest most télen, a szinte… Tovább »

Sült kacsaszárny gyümölcsökkel, kétféle sült burgonyával

Ünnepi fogás a kacsa legolcsóbb részéből Libanap után (amikor a hentesek valami oknál fogva kacsahúsból is bespájzoltak), roppant olcsón sikerült egy vagonnyi kacsaszárnytőhöz jutnom. Lefagyasztottam, mondván, jó lesz az még valamire. Aztán, mint minden évben, a kinti hideg miatt az előtérben lévő hűtőm kezdte feladni a harcot, így a szokásosnál is nagyobb hűtőkisöprést kellett végeznem,… Tovább »

Puliszka zöldfűszerekkel, buggyantott tojással

A húsevőknek tejben párolt tarjával, de nekem nem hiányzott 🙂 Nemrégen anyukámtól kaptam egy szép adag kukoricalisztet, mert nagyon közelgett a lejárati ideje, és ő nem tudta mindet elhasználni. Küldött is egy fénymásolt oldalt valamelyik női magazinból, amin három tök jó recept volt, az egyiket el is készítettem. Amúgy is imádom a puliszkát, a krumplipüré… Tovább »

Piros-fehér-zöld – pizzafeltétek

Családom kedvenc pizzái nemzeti színekben Jön a hosszú hétvége, gondolom sokan mennek családot, barátokat látogatni. Ilyenkor mindenki kíváncsi a kedves vendéglátó szakácstudományára, de nem kell feltétlenül órákat tölteni a konyhában. Egy finom forralt bor és néhány ízlésesen elkészített pizza tökéletesen megfelel egy nagyobb társaságnak estére, higgyétek el, ezekkel is el lehet kápráztatni még a legfinnyásabb… Tovább »

Tökéletes tepsis krumpli – készítsd a fűszert házilag!

Házi sültkrumpli-fűszersó, többet nem veszel boltit! Nemrég több ismerősömmel is arról beszélgettünk, hogy szörnyű, hogy az emberek mennyi félkész, zacskós ételt vesznek. Egész sorok vannak ezekből a hiperekben, kezdve a pörköltszaftos tésztával (csak vizet kell hozzáadni) a távol keleti tésztás “leves”-ig, amiben inkább csak tészta van, lé alig, azt is valami agyonvegyszerezett porkeverékből kell előállítani…. Tovább »

Toszkán paradicsomleves, a mediterrán csoda

 Pappa al pomodoro, a pépesen paradicsomos leves Nem bírok elszakadni az olasz kajáktól 🙂 Imádom az egyszerűségüket, a rengeteg paradicsomot, bazsalikomot és olívaolajat szinte minden fogásban. A most következő leves sem lesz kivétel, az előbb felsoroltakon kívül csak sajtra, fokhagymára és némi szikkadt kenyérre lesz szükségünk. Az íze pedig magáért beszél, tele a piac friss,… Tovább »

Fűszeres falatok, akár maradékokból is

Különleges samosa pikánsan, édesburgonyával Újabban sokat nézelődök amerikai és angol főzős oldalakon, tök jó ötleteket lehet találni. Kedvenceim a “40 partyétel” típusú gyűjtemények, valamiért vonzza az ember szemét a sok színes kép. A sokadik sorozat után viszont észrevehető, hogy fűszerezésben kicsit beszűkültek, nem nagyon mernek merészen társítani, de jó látni, hogy már nem akkora divat… Tovább »

Főzelék brokkolival, paradicsommal, mogyoróval

 Izgalmas ízek egy lisztnélküli főzelékben Most olyan étel következik, amit nálam ritkán láthattok: főzelék. Igazából szeretem a főzelékeket, csak a fogyókúrám idején egy elég nagy ellenszenv alakult ki bennem irántuk. Ugyanis attól, hogy sok a zöldség benne, még nem egészséges. Főleg, ha (mint a közétkeztetésben) agyonfőzik a belevalókat és ezután még liszttel, sőt, zsíros rántással… Tovább »

“Egyszerű” fogás – csirkemell zöldségekkel

A karácsonyi nagy lakomák előtt egy kis diéta színesen, ízesen 🙂 Tudvalevő, hogy nem igazán szeretem a csirkemellet. Viszont szépen megtölteni csak ezt lehet, arról nem is beszélve, hogy nem hizlal. A következő fogás olyan szép színesre és főleg nagyon finomra sikeredett, hogy biztos ízleni fog azoknak is, akik nem törődnek holmi szénhidráttal és kalóriával… Tovább »

Curry – egyszerűen

Aloo gobi – vagyis karfiolcurry könnyen, gyorsan. Az indiai ételeket nálunk kevesen ismerik, de a népesebb országokban – a rengeteg bevándorló miatt – sokkal nagyobb népszerűségnek örvendenek. Régebben éltem egy darabig Londonban, a család, akiknél dolgoztam, többször rendeltek a közeli indiai étteremből. Mindig háromfélét kértek: egy kicsit, egy közepesen és egy brutálisan csípős curry-t (nem,… Tovább »

Reggeli francia módra, gazdagon

Egy igazi kényeztető omlett, gombaraguval, brie sajttal A hosszú fogyókúrával együtt jár sajnos, hogy a kiadós reggeliket is mellőzni kell. Én legalább is, ha nem tömtem meg reggel a gyomrom, a többi étkezésre sem tudtam sokat enni és ez meg is hozta az eredményt 🙂 A múltkoriban azonban találtam egy francia receptversenyt, ahol az egyik… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!