A tetovált lány konyhája

Fügés “bread and butter pudding”, karamellel

Klasszikus angol desszert a szezon kedvencével Az angolok bread and butter pudding-ja (ejtsd: bred end bátör) szinte ugyanaz, mint a mi mákos gubánk. Maradék, szikkadt kenyér az alapja, vajas-cukros tejjel van megsütve. Én most nem vártam meg a kenyér szikkadását, inkább megpirítottam. Persze másfajta kenyérrel és mák nélkül készül, de a száraz kenyér felhasználásában minden… Tovább »

Fügés-csokis reggeli ital

Energiát adó őszi napindító Csak pár éve fedeztem fel magamnak a fügét, de azóta nagyon rá vagyok kattanva. Pénzt nem szívesen adok érte, de szerencsére vannak jóakaróim, akik időnként megdobnak egy-egy zacskóval és tobzódhatok 🙂 Nézelődtem a neten újabb ötlet után kutatva és ráakadtam Lila Füge Dóránál erre a smoothie-ra, Mivel a csoki és füge… Tovább »

Sült tarja, fügeragu és puliszka – mennyei őszi ebéd

 Az édes-sós ízek kedvelőinek, laktató és különleges Még mindig füge 🙂 Nemrég alkothatnékom volt 🙂 Találtam egy adag tarját a mélyhűtőben, már csak azt kellett kitalálni, hogy miképp hozzam össze az édes fügével, meg ha lehet, annyira ne is hizlaljon… Ismét puliszka lett a köret, ez alkalommal krumplipüré-állagúra készítettem, a pikáns fügeragu és az édes-ropogós… Tovább »

Egyszerű fügelekvár, ehhez nem kell tudomány

Élvezd a füge édes ízét télen is! Mint nemrég írtam, kaptam ajándékba egy nagy halom fügét, amit különbözőképpen készítettem el (egy részét meg csak úgy befaltam 🙂 ). Persze nem maradhatott el a fügelekvár készítése sem, egy adag teljesen egyszerű, variálás nélküli dzsem is készült. Persze lesz különleges is, de kezdjük az alapoknál.   Egyszerű… Tovább »

Csokis-fahéjas fügeleves, nem jutok szóhoz…

 Isteni hideg fügekrémleves, az új kedvencem Ritkán szoktam megveregetni a saját vállam, de most megtörtént. Még a nyár közepén tettem ki a csokis meggylevest, azt is imádtam, pedig nem vagyok édesszájú. Ezen felbuzdulva, mikor múltkor kaptam egy kosárnyi fügét és a vége már nagyon “utolsó pillanatos” volt, gondoltam, levest főzök belőle. Mint tudjuk, a csoki… Tovább »

Balzsamos-mézes saláta a szezon kedvencével

Extra kényeztető saláta fügével Végre újra érik a füge! Nálunk sajnos nem hoz a bokor gyümölcsöt, így igyekszem folyamatosan felkutatni azokat az ismerősöket, akiktől egy-egy zacskónyit elkunyerálhatok. A piacon aranyárban adják, úgyhogy azt próbálom hanyagolni, de ilyenkor nem bírom megállni, hogy ne készítsek vele valamit. Már maga a formája is gyönyörű és még nyersen is… Tovább »

Még mindig füge :)

Mint azt az előző bejegyzésben említettem, kaptam egy jó pár darab fügét. Mivel a gyerekeim imádták a fügés muffint, megpróbálkoztam egy másik, önmagában is látványos édességgel, a galettel. Egyszer már készítettem belőle egy cseresznyés változatot, most a füge mellé csokit is akartam rakni. Persze azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a gyerekek csak azt látják,… Tovább »

Fügét mutatok!

Egyszerű fügés muffin, gyerekek és felnőttek is imádni fogják Nemrég kaptam egy szatyor fügét, imádom, de a gyerekeim – mint minden ismeretlentől – tartanak tőle. Ki szerettem volna találni valami olyan édességet, amiben nem látszanak a darabkák, mégis a gyümölcs finom zamata megtalálható benne. Nem akartam a szokásos leveles tésztás változatot bevetni, de sok időt… Tovább »

Jó kedvet mindenkinek! – Sütőtökös rizottó tökmagolajjal és minden jóval

Aranysárga rizottó fügével, camembert-rel, tiszta ízorgia 🙂 Azt gondolom, ha a következő ételre néztek, nektek is a napfényes jókedv jut eszetekbe. Én az a fajta ember vagyok, akinek az időjárás nagyon tudja befolyásolni a hangulatát. Semmit nem utálok jobban, mint a mostanában előforduló esős, szeles, hideg időt (ennél jobban csak a telet). Azt hiszem, ez… Tovább »

Ünnepi fogások a Receptolimpiára

Hússal vagy hús nélkül – döntsd el te, melyik a jobb! Ehhez a versenyhez szép emlék fűz. Az első Receptolimpián a hat kategória egyikében megnyertem a fődíjat (ezzel), egy wellnesspihenést Szarvasra. Jövő héten megyünk is 🙂 A nemrég befejeződött második forduló a húsos és vegetáriánus ételek csatájáról szólt, mindkét fajtából küldtem egy-egy receptet. Mindegyik nagyon… Tovább »

Mindmegette vol. 2 – II. – pisztráng, csirkemell és cékla a főszerepben

Három különleges pályamű zöldséggel gazdagon Ismét véget ért a receptverseny a Mindmegette.hu-n. Sikerült ismét egy csokikurzust nyernem, már csak azt nem tudom, melyik receptemmel 🙂 Azért feltöltögetem lassan az összes nevezettet ide is, kettőt már feltettem ide, most a másik hármat osztom meg veletek. Saláta pisztránggal, ínyenc módra   Hozzávalók 4 főre: 1 csomag rukkola… Tovább »

Szedres előételek – előkelő finomságok

Sajtos, kacsamájas kínálnivalók akár az ünnepi asztalra is A szederrel sokan nincsenek kibékülve, sőt, szerintem nem is nagyon ismerik. Ha nincs teljesen megérve, meglehetősen fanyar lehet, de a teljesen érett gyönyörű kékesfekete szemek már sokkal több édes ízt hordoznak. Én most szederzselét készítettem, ezt kombináltam egyszer kacsamájjal, egyszer sajttal. Nem mindennapi variációk, viszont annál finomabbak,… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!