A tetovált lány konyhája

Melengető, laktató leves a hétvégi maradékból

Húsleves pirított kenyérrel, olvadó sajttal és sült hagymával Húsleves nálam minden héten készül, szép nagy adagban. Aki sűrűbben olvassa a blogot, biztos észrevette, hogy a lét elég sok mindenbe felhasználom, egy sima főzeléknek is sokkal finomabb lesz az íze tőle. Ennél a receptnél megmarad a leves levesnek, viszont néhány egyszerű hozzávalóval igazán laktató, gyomor- és… Tovább »

Gulyásleves, (majdnem) ahogy a nagykönyvben meg van írva

Ami Magyarországról mindenkinek eszébe jut Puskáson kívül Kicsit félve teszem közzé ezt az írást, kb. mint nemrég a pljeskavicát. Ebből ugyanis szintén mindenkinek megvan a tuti receptje, amit márpedig úgy kell készíteni. Én a szakácstanfolyamon azt tanultam, hogy az eredeti gulyáslevesben csak hús meg krumpli van, külön kiemelték, nehogy a vizsgán bármi extrát belepakoljunk. Aztán… Tovább »

Kenyérlángos, az újra felfedezett kedvenc

Egyszerű és olcsó “lepény”, a fesztiválok sztárja A magyaroknak is megvan a maguk “pizzája”. Sok neve van, kenyérlángos, langalló, töki pompos és még sorolhatnám. Ez is kenyértésztából készül, eredetileg kenyérsütéskor, a maradék tésztából, kemencében sütötték. A kenyérsütés napján ezt fogyasztották kenyér helyett. Különbözőképpen ízesítették, manapság legelterjedtebb a tejföllel megkent, lilahagymával és sült szalonnával bőven megrakott… Tovább »

Ellenállhatatlan túrókrém: a körözött

Tradicionális családi recept egy apró módosítással Erről a kencéről hosszan tudnék írni, de visszafogom magam, ez mégiscsak egy receptes oldal… 🙂 Nem ismerek embert, aki ne szeretné, én konkrétan kenyér nélkül, paradicsommal szoktam magamba tömni, amit a párom elől meg tudok menteni. Nem érdekel, hogy hagymás, inkább nem állok közel senkihez 🙂 Az osztrákok magukénak… Tovább »

Rizottó mázas oldalassal, hagymákkal

Több nemzet konyhája tökéletes összhangban Ez az étel hűtőkisöprés és a rizottóhiányom eredménye. Történt ugyanis, hogy újra akartam fotózni ezt a receptet és elfelejtettem, hogy a mellé kínált barbecue szósz egy hadseregnyi adag, így kb. a fele a hűtőben végezte. Sokáig eláll, úgyhogy nem aggódtam. A mélyhűtőben találtam húslevest meg oldalast, a pirított hagyma a… Tovább »

Hot dog amerikai módra, az én konyhámban

Kifli és majdnem minden belevaló házilag készítve Nagyobbik fiam hot dog-rajongó, csak ő a legegyszerűbben, ketchup-pel és majonézzel (!) szereti. Fura ez nekem, én gyerekkoromban is szerettem a mustárt, nekünk az iskolában is azzal adták tízórai gyanánt. Ők már ketchup-pel kapják. Itthon mindig van betárazva egy bolti zacskó hot dog-kifli a mélyhűtőben, mellette jóféle virsli… Tovább »

Pirított hagyma készítése otthon, ezt se vedd boltban!

 Hot doghoz, krémlevesekhez vagy amihez csak szeretnéd Nemrég kisebb szívinfarktust kaptam, mikor az egyik főzős csoportban egy hasonló párbeszédrészletet olvastam: -….és pirított hagymát szórtam rá. – És hogy készítetted? – Á, nem vagyok én olyan ügyes, az …-ban vettem. A első gondolatom az volt, hogy: …????? Na ne már, hogy a ropogós, pirított hagyma, szebb… Tovább »

Vietnámi különlegesség az én ízlésem szerint

 Nyári tekercs – tökéletes falatoznivaló sütés nélkül A nyári tekercset ezerféleképpen lehet variálni, fő alkotóelemei az üvegtészta, sok zöldség, esetleg némi pirított hús, de enélkül is finom. A mártásnak megvan a tradicionális elkészítési módja. Na, ez nem az! Mivel az egyik hozzávalóm hiányzott, a fantáziámra bíztam a szósz végeredményét. Nekem nagyon tetszik, intenzíven mogyorós-fűszeres, szóval… Tovább »

Melegszendvics sült hagymával, tükörtojással

Olcsó, de különleges reggeli Chuck ötlete alapján Még mindig nagy kedvencem Chuck Hughes Kanadából, az ő műsorában láttam a következő melegszendvicset. Az említett epizódban éppen a kórházi konyhán dolgozó kedves kollégákat látta vendégül, akiknek a munkájával teljesen elégedett volt. Kicsit furcsa volt arra a pár napra gondolni, mikor nekem a helyi kórházban kellett vendégeskednem és… Tovább »

Cole slaw, az amerikai káposztasaláta

Abbahagyhatatlan saláta, tökéletes sültekhez, hidegtálhoz vagy csak magában Mikor a hidegtálazást elkezdtem, olyan salátarecepteket kerestem, ami az átlagtól kicsit eltér, mégis mindenki szeretni fogja. Így akadtam erre, amiről kiderült, hogy az amcsik nagyon is régóta ismerik, itthon az egyik gyorsétkezde-hálózatban is lehet kapni, aranyáron. Azóta annyira megszerettem/ük, hogy szinte havonta elkészül, ami, ugye az én… Tovább »

Szerelmem, a vaddisznómáj

Amilyen ritka, olyan finom csemege – bundás vaddisznómáj rizottóval, ropogós hagymával Először kb. 5 éve ettem vaddisznómájat és teljesen beleszerettem. Amúgy is imádom a belsőségeket, főleg a májat, de ez nagyon belopta magát a szívembe. Azóta könyörgök a vadászó ismerőseimnek, hogy gondoljanak rám, ha röfi kerül a kezükbe, de valahogy mindig lecsúsztam róla. Ezért odáig… Tovább »

Gyors magyaros

Gyorsan, egyszerűen elkészíthető magyaros étel a pásztortarhonya. Nekem a nyári időszakban – főleg, ha nagyon meleg van – nem nagyon van kedvem főzni, bármilyen furcsa is. Sokat dolgozok, de a család nem maradhat ebéd nélkül. A kertem ontja a paradicsomot, ezért sokszor főzök olyat, amibe el tudom használni, rengeteg lecsó és többféle paradicsomsaláta készül, de… Tovább »

Náthára…

Sajtos hagymaleves Toulouse-Lautrec módra Nagyon érdekes ez az anya-gyerek kapcsolat. Míg Zotya kicsi volt, oviba került, az összes létező, közösségbe behurcolt betegséget elkapta. Viszont mi egymástól semmit. Somával egészen más a helyzet. Ő is elkapja a nyavalyákat és szépen át is adja nekem, aztán pikk-pakk felépül, én meg 2 hétig haldoklom… Most éppen két napja… Tovább »

Töltött csirkecomb ünnepi alkalomra

Kolbász, gersli, csirkecomb – egyszerű alapanyagok, fenséges főétel Nemrég találtam ezt a receptet a talonban. Valamelyik versenyre készítettem (gondolom, nem nyertem semmit, különben megmaradt volna a gondolataimban 🙂 ), de arra emlékszem, hogy nagyon finom volt. Azt hiszem, összekapcsoltam a kellemeset a hasznossal és valamelyik családi ünnepre készítettem. Főleg a gerslit imádom. Aki még nem… Tovább »

Nyáreleji “dobjuk össze” zöldséggel, sajttal

   Édesburgonyás, sajtos egytálétel spárgával, savanyú hagymával A múltkor ismét hűtőkiürítést kellett végeznem, szükség volt a helyre, meg a szavatossági idők is lassan lejártak. Találtam egy halom sajtot, kevés bacont, némi spárgát és batátát, gondoltam, ennyi elég is lesz a boldogságomhoz. Így is lett, az édesburgonya sajttal még mindig szuper kombináció, a spárga pedig egy… Tovább »

Torta (nem csak) férfiaknak

Szülinapi torta mindenkinek jár – még akkor is, ha nem édesszájú, készítsünk szendvicstortát! Nemrég rámjött a kenyérsüthetnék, jó pár napig itthon készítettem a szendvicsnekvalót. Az egyik legjobban sikerült alkotásom a vöröshagymás, sajtos kenyér, aminek az ötletét Boldog Kuktánál találtam itt. Csak kicsit változtattam rajta, és elkészítettem. Szokásos fogyókúrámat pillanatra félretéve megkóstoltam, aztán több nem is… Tovább »

Újburgonya-saláta langyosan, német módra

Ropogós krumpli, pikáns hagyma és balzsamecet, szokatlan de nagyon finom! Végre lehet kapni a piacon a rózsaszín, vékony héjú újkrumplikat. Bár elég borsos az áruk, de ha csak ketten eszünk, kevés is elég. Imádom, hogy alig van vele gond, nem kell pucolni, friss, roppanós. Én a tepsiben sült krumpliról egyébként sem szoktam leszedni a héját,… Tovább »

Gyors piték vendégvárónak (vagy csak nekem)

Édes-sós nassolnivalók és kétféle hagymalekvár Nekem mindig van otthon a mélyhűtőben (vagy a hűtőben) leveles tészta. Azzal biztos soha nem fogok vesződni, hogy magam gyúrjam, tökéletesen megfelel a bolti is (az ára meg főleg). Tudom, hogy nem éppen fogyókúrás, de imádom az ízét, akár édes, akár sós változatban készítem el. A következőkben két olyan receptet… Tovább »

Nevezetes francia levesek

Gomba és hagyma – egyszerű hozzávalókból ellenállhatatlan fogások A mostani időjárás még mindig arra késztet, hogy bebújjunk a takaró alá egy csésze forró levest kortyolgatva – kanalazgatva. A mostani két szereplő tökéletesen alkalmas erre. Klasszikusokat mutatnék be, a franciák gyöngyszemeit, amiket szintén a vizsgámra kellett elsajátítanom. Viszont annyira megtetszettek, hogy azóta többször elkészítettem. Mindkét esetben… Tovább »

Változatok egy formára

Húsgombócok, mártás és ropogós kétféleképpen Mint sokan tudjátok, éppen a legutolsó, szóbeli vizsgám előtt állok a szakácstanfolyamon. Legutóbb két nap főzés volt, első napra egy magyaros, második napra egy nemzetközi tételsort kellett elsajátítani. Mindkét sor 15 tételből, a tételek 3-3 ételből álltak, tehát összesen 90 fogás megtanulása volt a cél. Én annyira készültem, hogy az… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!