A tetovált lány konyhája

Sűrű amerikai leves – ez a chowder!

Laktató-melengető leves, nem is kell mellé más Igazából őszre terveztem, hogy megmutatom ezt a levest, de amilyen idő van, simán nekiállhatunk… Egy kicsit a történetéről: már többszáz éve ismerik, a római korból vannak emlékek róla . A XVI. században még hallevesről beszélhetünk kerti zöldségekkel és más tengeri herkentyűkkel, a francia tengerpart mentén volt népszerű chaudière néven.  Aztán… Tovább »

Balzsamecetben pácolt eper vaníliával

Ellenállhatatlan édes-savanyú kísérő, a grillpartyk sztárja idén Az egyik kedvenc külföldi blogom, a Half Baked Harvest. Egy fiatal csaj írja, aki 6 testvér mellett kezdett a konyhában tevékenykedni, és pár év alatt az egyik legfantáziadúsabb blogot hozta létre. Irigylem a sok rendelkezésre álló alapanyag miatt, sajnos nálunk az övékhez képest még mindig elég szegényes a kínálat…. Tovább »

Paradicsomos krumplifőzelék fűszeresen, liszt nélkül

Duplán burgonyás főzelék kakukkfűvel Nemrégiben krumplifőzeléket rendelt a család, néha ők is vágynak a “rendes” kajára. Sokan szokták kérdezni tőlem, hogy a gyerekeim és a párom hogy viszonyul ehhez a sok különlegességhez, amit készítek. A párom igazi álompasi ebben a témában, mindent megeszik (még amit nem szeret, azt is). A gyerekeim viszont szerintem még a nagy… Tovább »

Svéd gombasaláta, egy jó barát a múltból

A retro kedvencet még mindig szeretjük A 70-es, 80-as években volt a hidegtálaknak igazi divatja, nem telhetett el nélkülük szilveszter, vagy nagyobb családi esetleg céges buli. És ha hidegtál, akkor franciasaláta, kaszinótojás, sonkatekercs és persze svédgomba. Aztán valamilyen oknál fogva ez a paradicsomos-gombás saláta feledésbe merült, egészen a közelmúltig. Nemrég az én korosztályomnak eszébe jutott,… Tovább »

Sütőtökös, kakukkfüves, tökmagos sajtgolyó

Kívül-belül ropogós, olvadó sajttal, krémes sütőtökkel Már van fent a blogon kétféle sajtgolyó receptem, az egyik cukkinivel, a másik pedig csak “natúr“. A sima sajtos tökéletes húsmentes kísérő főzelékekhez vagy salátához. A cukkinis pedig azért a kedvencem, mert frissen, forrón nyúlós a sajt a belsejében és számomra az a boldogság egyik forrása 🙂 Ezt vettem… Tovább »

Csirkemáj körtével, vörösborral, ínyenceknek

A tökéletes édes-sós fogás, az első számú kedvencem A mindenféle drága sajtok és a libamáj az igazi gyengéim, ja, meg a vörösbor. Mivel az első kettőhöz ritkán jutok, igazi csemegének számítanak. Ezért, ha találok egy érdekes receptet és éppen nem tehetem meg, hogy a drágábbik hozzávalót szerezzem be, helyettesítek. Egy ezeréves kiskegyedben találtam az alábbi… Tovább »

Fűszeres paradicsomleves kétszer sült burgonyával

Húsmentes finomság sült paradicsommal és sajtos-újhagymás krumplival A most következő receptet a főzős csatornán láttam nemrég, egy vegetáriánus ex-szupermodell műsorában. Ő Sophie Dahl, aki a megszokott angol finomságokat ülteti át húsmentes környezetbe. Be kell valljam, az ünnepek környéki nagy kajálások után kifejezetten jól esik némi kímélő étel. Ezt a sült paradicsom-levest most télen, a szinte… Tovább »

Sült kelbimbó és sütőtök ropogós kenyérrel, dióval, fűszeresen

Ünnepi köret, ami hús nélkül is megállja a helyét Télen, ha mondhatjuk így, a káposztaféléknek van szezonja. Én személy szerint imádom a kelbimbót, még annak idején Angliában szerettem meg, ahol életemben először kóstoltam simán párolva, zöldköretként. Aztán itthon csak fagyasztva kaptam egy darabig, de szerencsére ma már minden piacon be lehet szerezni frissen. A most… Tovább »

Puliszka zöldfűszerekkel, buggyantott tojással

A húsevőknek tejben párolt tarjával, de nekem nem hiányzott 🙂 Nemrégen anyukámtól kaptam egy szép adag kukoricalisztet, mert nagyon közelgett a lejárati ideje, és ő nem tudta mindet elhasználni. Küldött is egy fénymásolt oldalt valamelyik női magazinból, amin három tök jó recept volt, az egyiket el is készítettem. Amúgy is imádom a puliszkát, a krumplipüré… Tovább »

Kalácsbundás ananász mézes-kakukkfüves joghurttal

Édesség vagy főétel – mindegy, nagyon finom 🙂 Igazából bajban vagyok, mert semmi okos bevezetőt nem tudok kitalálni ennek az ételnek. Egyszer egy keresztelőn kóstoltam, nagyon ízlett, csak még valami mártogatóst is szerettem volna hozzá. Ennyi 🙂   Rántott ananász kakukkfüves-mézes mártogatóssal   Hozzávalók 4 főre: 1 nagy vagy 2 kicsi ananász Liszt, tojás, pár… Tovább »

Fűszeres, almás sült máj ropogós tortillával

Gyors, különleges őszi ebéd fél óra alatt Libamájimádatom még gyerekkoromban kezdődött, kicsiben, csirkemájjal indult 😀 Ez is kitart még a mai napig, ha nem jut semmi az eszembe, előveszek egy adag csirkemájat a fagyasztóból és mire kiolvad, ki is találok hozzá valami körítést. Most alma és tortilla került hozzá, és igen, a fahéj nagyon is… Tovább »

Melengető sajtos brokkolileves

Gazdag, bársonyos krémleves rengeteg sajttal, ropogóssal Brokkoliból sosem elég 🙂 Az én anyukám már gyerekkoromban felfedezte, hogy ha nem vagyunk hajlandóak megenni a zöldséglevest, össze kell turmixolni és rögtön szeretjük 🙂 Ő a karfiolnál meg a krumplinál alkalmazta, amit egy NDK-s turistától kapott robotgéppel krémesített. Én a gyerekeimnek már meg sem mondom, hogy mi van… Tovább »

Előkelő vendégváró camembert-rel, vargányával és Guiness-szósszal

Leveles tésztából extravagáns előétel A leveles tészta igazi jolly joker, percek alatt csodákat lehet vele/belőle művelni. Viszont pont ezért többen nem is tartják sokra, sőt, az összetevőit is alaposan meg kell nézni, mielőtt megveszitek. Én eddig a fagyasztottban sosem csalódtam, sokáig eláll és olcsóbb is, mint a friss. Meg nincs is tele adalékanyaggal (annyira). A… Tovább »

Gazdag gombás pirítós fűszeresen, pikánsan

Fejedelmi erdei gombás napindító Még egy régebbi sorozatban Jamie Oliver készített az erdő közepén egy gombás pirítóst, ami tetszett, hogy azon nyomban el is készítettem, pedig akkor még nem nagyon tudtam főzni. Azóta rendszeresen készítem, sőt, a kenyérre kerülő gombaragut azóta több ételemhez is felhasználtam köretként, pl. egy szuper vegetáriánus ételben, vagy egy pazar reggelihez…. Tovább »

Mediterrán hangulatú csirkeszárnyak vajas tönkölybúzával

A szeretett citromos csirke egészséges, különleges körettel Szeretem a csirkés ételeket, ezerféleképpen variálhatóak és szinte mindig elfogy az utolsó falatig. Viszont köretek terén kifejezetten szeretek új dolgokat kitalálni, a rizs-krumpli dolog egy idő után kezd unalmas lenni. Ma már szinte mindenhol lehet kapni különféle magokat, előfőzött és kezeletlen gabonféléket és természetesen a piacok is roskadoznak… Tovább »

Egyszerű sült csirke citrommal bolondítva

Citrom és csirke – verhetetlen párosítás A nagyoktól nem szégyen tanulni. Így vagyok pl. Gabojszával, nagyon szeretem a receptjeit. A következő receptet is nála találtam, az íze valami zseniális. Ja, és ha tehetitek, Meyer-citromot használjatok hozzá! Bár ezen a néven nem ismerik a zöldségesek, sőt, nem is tudják, hogy éppen a legjobb minőségű citromot árulják,… Tovább »

Ínycsiklandó halétel nem csak halrajongóknak

Ropogós kéreg alatt sült ízletes tengeri hal Ennek az ételnek nincs nagy története. Kicsit már untam a sima sült halfilét, ezért egy olyan kérget találtam ki rá, amit azok is szeretni fognak, akik egyébként nem rajonganak a halért. Bejött, azóta többször is készítenem kellett 🙂 Mogyorós morzsa alatt sült tengeri halfilé   Hozzávalók: 70 dkg… Tovább »

Reggeli francia módra, gazdagon

Egy igazi kényeztető omlett, gombaraguval, brie sajttal A hosszú fogyókúrával együtt jár sajnos, hogy a kiadós reggeliket is mellőzni kell. Én legalább is, ha nem tömtem meg reggel a gyomrom, a többi étkezésre sem tudtam sokat enni és ez meg is hozta az eredményt 🙂 A múltkoriban azonban találtam egy francia receptversenyt, ahol az egyik… Tovább »

Aszalt paradicsom

Aszalt paradicsom készítése otthon, egyszerűen Idén sikerült óriási mennyiségű paradicsomot termesztenem. Természetesen fogok paradicsomlét elrakni, ami tökéletes alapja lesz a sűrűn elkészülő bolognai spagettinek és különféle paradicsomleveseknek. Emellett magamra is gondolok, már tavaly is készítettem egy hatalmas adag aszalt paradicsomot, aminek maradékai olívaolajban eltéve figyelnek a hűtőben (Persze sokan nem hűtik, mondván az olívaolaj a… Tovább »

Szezonálisan, egészségesen halból

Egyszerű halétel színes zöldségekkel A nyár a legalkalmasabb arra, hogy életmódot váltsunk. A piac roskadozik a friss zöldségtől, gyümölcstől, és a nagy hőségben kedvünk sincs nehéz, zsíros, szénhidrátdús ételeket fogyasztani (legalábbis nekem). A következő étel ugyan pofonegyszerű, mégis színességével, ízletességével dísze lehet egy hétvégi asztalnak is.   Sült hal sült zöldségekkel   Hozzávalók 4 főre:… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!