A tetovált lány konyhája

Ananászos-kókuszos rétes csokival

Süti a piña colada koktél ízeivel és egy kis plusszal Mikor megérkeznek az akciós újságok, rögtön bújni kezdem. Először azt keresem, hogy a megszokott dolgaimból van-e valami, ami olcsóbb, utána a különlegességeket. Így esett múltkor, hogy fele áron jutottam igazán friss, jó minőségű ananászhoz. Szegény vagy három napot üldögélt az ablakban, mire kitaláltam, hogy mi… Tovább »

“Egyszerű” sütőtökkrémleves kókusztejjel, pirított hagymával

Édes-sós, simogatóan lágy krémleves sült tökből A tél legnépszerűbb zöldsége kétségkívül a sütőtök, és aki szereti, biztos, hogy rengetegszer készít krémlevest is belőle. Én az előkészületeket szeretem a legjobban, a sütőben piruló tök illata összehasonlíthatatlan. Van már a blogon négyféle sütőtökkrémleves-recept, egyik répával készült, a másik három pedig különböző zöldségekkel, ebben a bejegyzésben. A mostani… Tovább »

Egyszerűsített csirke tikka masala

Az indiai klasszikus gyorsan, paradicsom nélkül Szakácséletem első pár hónapját egy ázsiai-fúziós étteremben töltöttem. Ott úgy készítettük az ételeket, hogy a magyar konyhában ismert anyagokat és technikákat ötvöztük a bali-, indonéz meg mindenféle ázsiai országéval. Mivel az ott felszolgált ételeknek nem csak finomnak, de mutatósnak is kellett lenniük,  a hagyományos elkészítésmód ugye nem jöhetett szóba… Tovább »

Vietnámi különlegesség az én ízlésem szerint

 Nyári tekercs – tökéletes falatoznivaló sütés nélkül A nyári tekercset ezerféleképpen lehet variálni, fő alkotóelemei az üvegtészta, sok zöldség, esetleg némi pirított hús, de enélkül is finom. A mártásnak megvan a tradicionális elkészítési módja. Na, ez nem az! Mivel az egyik hozzávalóm hiányzott, a fantáziámra bíztam a szósz végeredményét. Nekem nagyon tetszik, intenzíven mogyorós-fűszeres, szóval… Tovább »

Zöldbabfőzelék különlegesen, liszt nélkül

 Egészséges főzelék sült paradicsommal, korianderrel A főzelékekkel általában nincs problémám. Csak azzal, mikor ezt a legtöbbször agyonlisztezett, agyonfőzött zöldségételt egészségesnek tüntetik fel. Sokan még mindig nem veszik tudomásul, hogy ami finomliszttel van behabarva, vagy urambocsá’ be van rántva, az sok minden, csak nem diétás. Sőt, mivel a zöldségeket is általában jó puhára főzik, a vitamintartalmából sem… Tovább »

Curry – egyszerűen

Aloo gobi – vagyis karfiolcurry könnyen, gyorsan. Az indiai ételeket nálunk kevesen ismerik, de a népesebb országokban – a rengeteg bevándorló miatt – sokkal nagyobb népszerűségnek örvendenek. Régebben éltem egy darabig Londonban, a család, akiknél dolgoztam, többször rendeltek a közeli indiai étteremből. Mindig háromfélét kértek: egy kicsit, egy közepesen és egy brutálisan csípős curry-t (nem,… Tovább »

Palacsinta – szebben zabliszttel, meggyszósszal

Egészséges(ebb) édesség palacsinta-imádóknak Nekem és a palacsintának nem nyúlik vissza túl régre a kapcsolatunk. Biztos említettem már hosszú bénázásomat, miszerint vagy másfél évig szenvedtem, mire sikerült az első egész darabot elkészíteni. Én ugyanis, mint abszolút óvatos háziasszonyka, takarék lángon álltam neki, nehogy odaégjen. Amiből persze az lett, hogy nem sült át és végül kanállal kellett… Tovább »

Egzotikum egy gyors tésztában

Üvegtészta, kókusztej, chili – 30 perc és kész is Sokan nem merik kipróbálni a távol-keleti konyha egyszerű de nagyszerű remekműveit, félnek a furcsa ízektől meg a “bonyolult” alapanyagoktól. De az igazság az, hogy több milliárd ember nem tévedhet, ezek az ételek is isteni finomak, és egyáltalán nem ördöngösség az elkészítésük. Mindössze egy ismerőst kell találni,… Tovább »

Curry és lilahagyma

Imádnivaló páros két könnyen elkészíthető ételben A következő két receptnek a fent nevezett hozzávalók az alapjai. Nagy történetet nem tudok hozzáfűzni, egyszer megkóstoltam a szinte édes sült lilahagyma és curry keverékét, nagyon megszerettem. Harmadik párjuk talán a kókusztej lehetne, de ezt most kihagytam (persze, ha van, használjuk bátran!). Ha tehát némi indiai hangulatot szeretnénk teremteni… Tovább »

Melengető krémlevesek I. – Fokhagyma és édeskrumpli

Krémes fokhagyma- és édesburgonyaleves, lélekmelegítőnek Ebben a zord időben néha semmihez sincs kedvem, csak egy takaróba burkolózva leülni a gép elé, és valami forró, krémes levest kanalazni. Persze ebben imádott gyerekeim néha meggátolnak, ezért a nyugalomban töltött idő sokszor este 9 utánra esik csak. Mivel ilyenkor már nem kellene semmi szénhidrátdúsat fogyasztani, ezért a következő… Tovább »

Egytálételek csicseriborsóval

Vörös lencsés indiai módra és gombás Bakonyi módra A csicseriborsó az egyik legjobb alapanyag ahhoz, hogy egy könnyen összeállítható ételbe érdekes ízt és állagot csempésszünk. Én nem vagyok hajlandó áztatni meg főzni, konzervet használok. (Felhasználás előtt ajánlatos vízzel leöblíteni). A most következő egytálételek elkészítéséhez elég fél óra, a fotelben falatozva tökéletes befejezése lehet egy nehéz… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!