A tetovált lány konyhája

Krémes borsóleves mentával

Kánikulában jéghidegen, hűvösben melegen 🙂 A krémlevesekben az a jó, hogy (legalábbis a mi családunkban) mindenki szereti és így bármennyi és bármilyen zöldséget meg tudok etetni velük. A borsólevest egyébként mindenki szereti, de ha véletlenül új ízeket próbálok belecsempészni, az már nem oké. Ezért nemrég azt is leturmixoltam, tettem bele a kertemet lassan ellepő mentából és… Tovább »

Rakott krumpli amerikai módra

Bacon-nel, csirkével, sajttal, farm öntettel A rakott krumpli általában minden családban nagy kedvenc. Mi is szeretjük, többször megvariáltam, néhány fent is van itt, a blogon: az egyik édesburgonyával készült, a másik szintén, de csirkehússal, a harmadik pedig francia módra márványsajttal. Ez most egy amerikai verzió, itt találtam. Kedvenc salátaöntetüket, a ranch (vagyis farm) dresszinget keveri… Tovább »

Gnocchi extra finom paradicsomszósszal

Egyszerű, de isteni tészta, ezt mindenki imádni fogja 🙂 Nemrég megleptem magam egy sajtkészítő workshop-pal. A közeli piacon egy család a saját otthonában készített sajtokat árulja, ők engedtek egy napra bepillantást magukhoz. Kaptunk reggelit, ebédet, szigorúan házi készítésűt mindenből. Részletesen egy későbbi posztban elmesélem az egész napot, nagyon jól éreztem magam, sokat tanultam. Ebédre kemencében készült… Tovább »

Nyúlraguleves szalonnás gombóccal, zöldségekkel

Nyúlfogyasztásom története és egy finom levesrecept Kiskoromban elég sok nyúlhúst ettem, főképp azért, mert én voltam az oka, hogy mi nyúltartók lettünk 🙂 Történt ugyanis, hogy a nagymamámék megajándékoztak egyik húsvétra egy fehér nyuszival. Julcsinak neveztük el. Aztán Julcsi megnőtt és kiderült, hogy fiú 😀 Én meg folyton szerelmes voltam, gondoltam, szegény nyuszi se maradjon… Tovább »

Kolbászos tepsis krumpli pikáns szafttal

Csak pár perc munka – igazi comfort food magyarosan Nem szoktam magamat fényezni, de ez a kaja valami istenire sikerült. A története röviden annyi, hogy nem volt túl sok minden otthon, meg kedvem sem volt főzni. Gondoltam, készítek egy kicsit felturbózott tepsis krumplit, nem kell minden nap a különlegesség. De az eredményen rendesen meglepődtem: valami… Tovább »

Rántott csirkés szendvics – otthon, mindenki örömére

A gyorséttermi “kedvenc” gyerek- és felnőttbarát változatban Nemrég kis városunkban is megnyitott egy “éttermet” a csirkés lánc. Az első napon természetesen óriási roham volt, mindenki próbálta megismerni és megkóstolni a már előre beharangozott újdonságokat. Gondoltam, én is elviszem a kölköket és megtudom, miért írják annyi helyen, hogy az ottani rántott csirkecomb és -mell valami fantasztikus és összehasonlíthatatlan.  Én… Tovább »

Pásztorpite, az angol kedvenc

Fűszeres marharagu krumplipüré alatt sütve Már többször említettem szerintem, hogy a gimi után egy kis időt Angliában töltöttem au pair-ként. Ez olyan, mint a babysitter, csak még takarítani is kell, meg néha főzni. Hát, gyorsan bebizonyosodott, hogy pedagógusnak csapnivaló vagyok, vessetek meg érte, de nem bírtam megszeretni a gyerekeket. Játszottam velük, elláttam őket, de nem… Tovább »

Cukkinis, sárgarépás krumplifőzelék fűszeresen

Nyári főzelék sok zöldséggel, liszt nélkül Szeretem a főzelékeket, de nem azokat, amiket a menzáról ismerünk. Többször írtam már, hogy a mai napig felháborítónak tartom, mikor az agyonlisztezett, nagyon kis zöldségtartalmú, sokszor cukrozott (!) ételekről azt állítják, hogy egészséges. Ja, és meg is toldják pár szelet kenyérrel, hogy tuti legyen az összhatás. Na, én erről… Tovább »

Sűrű amerikai leves – ez a chowder!

Laktató-melengető leves, nem is kell mellé más Igazából őszre terveztem, hogy megmutatom ezt a levest, de amilyen idő van, simán nekiállhatunk… Egy kicsit a történetéről: már többszáz éve ismerik, a római korból vannak emlékek róla . A XVI. században még hallevesről beszélhetünk kerti zöldségekkel és más tengeri herkentyűkkel, a francia tengerpart mentén volt népszerű chaudière néven.  Aztán… Tovább »

Tócsni, görhöny, lapcsánka

A száznevű finomság legegyszerűbb receptje A most következő étel kellemes gyerekkori emlékeket idéz bennem. sokszor volt, hogy apukám vacsorára görhönyt készített (csak később tudtam meg, hogy tócsniként ismertebb).  Akkor én jó nagy adag ketchuppel ettem, általában addig, amíg meg nem fájdult a hasam 🙂 Mostanában viszont sajttal és tejföllel szeretem a legjobban. Amit most megmutatok, az… Tovább »

Paradicsomos krumplifőzelék fűszeresen, liszt nélkül

Duplán burgonyás főzelék kakukkfűvel Nemrégiben krumplifőzeléket rendelt a család, néha ők is vágynak a “rendes” kajára. Sokan szokták kérdezni tőlem, hogy a gyerekeim és a párom hogy viszonyul ehhez a sok különlegességhez, amit készítek. A párom igazi álompasi ebben a témában, mindent megeszik (még amit nem szeret, azt is). A gyerekeim viszont szerintem még a nagy… Tovább »

Krumplileves gombával és kaporral, lengyel módra

Laktató zöldségleves, akár szűkösebb napokra is Még mindig tart a katolikusok nagyböjtje, de bevallom, tőlem sem áll most távolt egy kis diéta. Olyan ételeket keresek mostanában, amiben nincs túl sok hús, vagy egyáltalán nincs. Ezt a levest szintén anyukám krumplis receptkönyvében találtam, mint a tatár pirogot. Mint a pirognál, most sem vagyok meggyőződve, hogy ennek… Tovább »

Sütőtökös, duplán sült burgonya bacon-nel

Tápláló, különleges vacsora az utolsó sütőtökkel Idén ismét felfedeztem magamnak a sütőben sült krumplit, nemrég közzétettem egy másik változatot is, azt sűrű paradicsomszósszal készítettem. Most megint kedvet kaptam ehhez a végtelenül egyszerű ételhez, felhasználtam hozzá az utolsó darab sütőtököt, amit a piacon kaptam. Ha ti már nem kaptok, használjatok helyette édesburgonyát.   Sütőtökös töltött krumpli… Tovább »

Krumplisaláta tepertővel

Különleges saláta, diétázók kíméljenek! 🙂 Elég régóta fordítok étlapokat, talán ez is az egyik oka, hogy szeretem a különleges ételeket. Mindig inspirálódok az éppen aktuálisan nálam lévő étlapból, most egy kicsit sem fogyókúrás krumplisalátát találtam. Lehet, hogy hülyének néztek, de direkt felhívtam a főszakácsot, hogy magyarázza már el nekem, hogyan fog készülni. Aztán neki is… Tovább »

Mediterrán paprikás krumpli pirított csirkemellel

A miénk is isteni, de ezt (legalább) egyszer meg kell kóstolni Nem mondhatjátok, hogy csak a különlegességeket szeretem, van már fent két hagyományos paprikás krumpli is a blogon. Na, jó, nem teljesen egyszerűek ezek sem, az egyik egy kicsit felturbózott változat, a másik pedig egy csepp indiával van fűszerezve. Most egy spanyol változatot hoztam, a… Tovább »

Burgonyafánk paradicsomos babbal és sajttal töltve

Olcsó és laktató, de leginkább finom 🙂 Ez a recept nem saját ötlet. Ebben a videóban láttam, és addig motoszkált az agyamban, míg elkészítettem. Hát, nem egy könnyű diétás fogás, az tuti. Viszont egyszerű és különleges, mi majonézes salátával ettük, de főzelékhez feltétnek is el tudom képzelni. Egy ötlet: maradék, kicsit beszáradt krumplipürével is készülhet,… Tovább »

Sült sajt különleges krumplisalátával

Ropogós külső, krémes belső… ellenállhatatlan Sajnos imádom a bundás ételeket, leginkább a rántott sajtot. De mivel időről-időre rámtör a fogyókúrázhatnék, ki kellett találnom valami alternatívát. Jó pár éve, Buday Pétertől láttam a sült sajt készítését, aminek az a lényege, hogy sima forró serpenyőben egy jó vastag szelet sajt mindkét oldalát ropogósra pirítjuk. Közte meg az… Tovább »

Sült kacsaszárny gyümölcsökkel, kétféle sült burgonyával

Ünnepi fogás a kacsa legolcsóbb részéből Libanap után (amikor a hentesek valami oknál fogva kacsahúsból is bespájzoltak), roppant olcsón sikerült egy vagonnyi kacsaszárnytőhöz jutnom. Lefagyasztottam, mondván, jó lesz az még valamire. Aztán, mint minden évben, a kinti hideg miatt az előtérben lévő hűtőm kezdte feladni a harcot, így a szokásosnál is nagyobb hűtőkisöprést kellett végeznem,… Tovább »

Franciasaláta, ami nagyon is magyar

Minden hidegtál alapja, itt az én kedvelt receptem Ez az a saláta, ami a legtöbb vitát kiváltja. Pontosan milyen zöldségek is kerülnek bele, ki készítette először, és főleg, hogy mennyire legyen “szaftos”. Én most egyikre sem szeretnék kitérni, csak megmutatom a sajátomat. Sokan szeretik, remélem, nektek is tetszeni fog. Hidegtál-készítésnél az első dolgom az, hogy… Tovább »

Gulyásleves, (majdnem) ahogy a nagykönyvben meg van írva

Ami Magyarországról mindenkinek eszébe jut Puskáson kívül Kicsit félve teszem közzé ezt az írást, kb. mint nemrég a pljeskavicát. Ebből ugyanis szintén mindenkinek megvan a tuti receptje, amit márpedig úgy kell készíteni. Én a szakácstanfolyamon azt tanultam, hogy az eredeti gulyáslevesben csak hús meg krumpli van, külön kiemelték, nehogy a vizsgán bármi extrát belepakoljunk. Aztán… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!