A tetovált lány konyhája

Gazdag krém pirítósra, maradékokból

Forró melegszendvics (nem csak) hűvös reggelekre Húsvét után állandó kérdés, hogy mit kezdjünk a maradék sonkával.  Nálam is a fő szerep az újrahasznosításé, a főzővízből isteni leveseket szoktam főzni, pl. csicseriborsóval vagy babbal  vagy tortellinivel (ezekbe mehet a maradék sonka is). De ha még a húsból is marad, a sima sonkás tészta után pl. szendvicskrémben… Tovább »

Sűrű amerikai leves – ez a chowder!

Laktató-melengető leves, nem is kell mellé más Igazából őszre terveztem, hogy megmutatom ezt a levest, de amilyen idő van, simán nekiállhatunk… Egy kicsit a történetéről: már többszáz éve ismerik, a római korból vannak emlékek róla . A XVI. században még hallevesről beszélhetünk kerti zöldségekkel és más tengeri herkentyűkkel, a francia tengerpart mentén volt népszerű chaudière néven.  Aztán… Tovább »

Chilis bab házi szósszal

A tex-mex kedvenc mindenféle “mű anyag” nélkül Már régóta tervezem ezt a bejegyzést, de lássuk be, egy igazi chilis bab elkészítése azért nem fél óra. A boltokban mindenféle porok kaphatók, amihez csak konzerv babot, némi darált húst meg vizet kell keverni és már kész is a “mexikói kaja”. Mikor még nem tudtam főzni és a… Tovább »

Kukoricás minipalacsinta karamellizált hagymával, fűszervajjal

Nagyszerű vegetáriánus főétel vagy könnyű sült húsok kísérője Ez a recept is Széll Tamás ötlete. Már többet elkészítettem tőle, ezt itt találtam. Abban biztos hasonlítok rá, hogy én is szeretek sokféle alapanyagot felhasználni egy ételhez. De ezek most nem drágák és ugye ameddig még van csöves kukorica a piacon, addig ki kell használni 🙂 A… Tovább »

Kolbászos-babos pulykaragu spanyol hangulatban

Chorizo, bab, kukorica, irány Andalúzia! Ez az étel is egy szekrény- és hűtőkiürítés eredménye, de én annyira megszerettem, hogy legközelebb direkt így fogok vásárolni 🙂 Sokszor eszembe jut az Andalúz receptverseny (második lettem, ezzel). Sok embert ismertem meg bloggerkörből, akikkel így vagy úgy, de ma is tartom a kapcsolatot, szeretem a munkáikat. Mikor valami kicsit… Tovább »

Bortésztában sült patisszon kukoricával

 Kis újítás, nagyszerű kombináció Rántott patisszont minden évben legalább egyszer készítek, sima majonézes salátával egyszerű, de nagyszerű ebéd.  Általában nincs bajom a hagyományokkal, de az újítás, az új ízek kipróbálása a lételemem. A bortésztával még a szakácstanfolyamon ismerkedtem meg, a szalonnás kukorica ötletét meg valamelyik amcsi főzős csatornán láttam. Kifejezetten jól passzolnak 🙂   Bortésztában… Tovább »

Fűszeres, kukoricás palacsinta köretnek vagy csak magában

Raguk kísérője vagy kitűnő vega főfogás Nemrég kaptam anyukámtól egy nagy adag kukoricalisztet, ami közelített a lejárati idejéhez. Szoktam én is használni, bár általában csak az angol muffint forgatom bele, de mivel ételt nem dobunk ki, az elkövetkezendő pár napban több mindenhez is fel akartam használni. Éppen valamilyen ragut készítettem, ahhoz láttam valahol ötletnek kukoricalepényt… Tovább »

Zöldbabból szokatlant

Ropogós saláta sült zöldségekkel, pikánsan Imádom a piacot ilyenkor nyáron, tele van friss gyümölcsökkel, zöldségekkel. Én főleg az utóbbiaknak nem tudok ellenállni, muszáj több marokkal is vennem belőlük, még ha a klasszikus főzelék-, rakott zöldség-ételekért nem is lelkesedek. Most épp a zöldbab volt soron. Tavaly már kipróbáltam a sima sült zöldbabot, ami magában is nagyon… Tovább »

Vendégváró húsvétra a retro jegyében

Imbisz, vagyis hidegtál egyben A nagymamám készített gyerekkoromban imbiszt (így kell írni, szép magyarosan…). Olyan volt, mintha egy komplett hidegtálból mutatós szobrot faragott volna 🙂 Imádtam, aztán egy idő után nem készítette többet. Nem tudom, miért, egészen egy pár hónappal ezelőttig. Akkor jutott eszembe, hogy a megszokott hidegtál-készítés közben talán én is egy kis újdonságot… Tovább »

Gasztroblogger-találkozó, finom ételek és a kokainos kávé esete

Hawaii tekercs és sok nevetés 🙂 Tegnap bloggertalálkozón voltam. Nagyon jó érzés volt olyan csapatban lenni, ahol ennyire közös az érdeklődési kör 🙂 Itt és itt már találhatók beszámolók, én csak pár gondolatot szeretnék veletek megosztani. Abszolút optimista embernek tartom magam, néha nagy szükségem is van rá. A mai világban annyi irigységet, rosszindulatot tapasztalok, hogy… Tovább »

Pizzagolyó, pizza kicsiknek (és nagyoknak)

Pizza golyó formában, sok embernek Tavaly nyáron többször is főztem 25 fős gyerektábornak. Ilyenkor alaposan át kell gondolni, hogy az ember mennyire variálja meg az ételt, hiszen – tapasztalatom szerint – a legtöbb gyerek válogatós. Alapul vettem a saját kisfiam kedvenceit, köztük volt a pizza is. Viszont nincs sajnos 5 nagy tepsim, hogy mindenkinek elég… Tovább »

Blogkóstoló 13. – Sós süti

Kukoricás-szalonnás süti szezámmaggal Elérkezett a Blogkóstoló játék 13. fordulója (szerencsés szám!). Én még csak második alkalommal veszek rajta részt, az előzőről itt olvashattok. Ez alkalommal egy olyan blogról kellett valamit készítenem, ami ismét nagy fejtörést okozott. Marisznál ugyanis főként torták, édességek találhatók, amik ugye nem igazán a szívem csücskei. Így egy (legalább is így gondoltam)… Tovább »

Húsos pite csirkével, batátával

Az angol klasszikus az én kedvenceimmel Az angolok egyik nemzeti eledele a shepherd’s pie, vagyis pásztorpite. A lényege, hogy egy tál aljára marhahúsos ragu kerül, rá krumplipüré, majd sütőben összesütik. Nagyon finom, mikor Angliában éltem, többször is ettem, a halas változat volt a kedvencem. Nemrég a főzős csatornán volt egy műsor, ahol különböző angol háziasszonyok… Tovább »

Batáta = édesburgonya – levesben és gnocchiban

Kedvenc növényem két egyszerű receptben Ez a növény régi nagy kedvencem. Szerencsére már Magyarországon is termesztik, így az eredetileg elég borsos ára egyre csökken, sőt újabban házhoz is szállítják. Az ízét a sütőtökéhez tudnám talán hasonlítani, de mégis más. Akivel eddig megkóstoltattam, mindenki megszerette, könnyű elkészíteni, nagyon jól variálható bármilyen más zöldséggel, hússal, sajttal pedig… Tovább »

Konzerv kukorica fantáziadúsan

Kukorica és húsgombóc levesben, salátában Ismét megpróbálkozom Stahl Juditnál 🙂 Most a Bonduelle-el karöltve indított receptversenyt és meg kell, hogy mondjam, vért izzadtam, mire kitaláltam valamit. A legújabb, GOLD termékekből kellett valamit összehozni. Igazából kukoricából háromféle dolog jutott minden ismerősömnek eszébe: krémleves, kukoricasaláta, kukoricás rizs. De szinte pontosan ebben a sorrendben. Nekem meg valahogy mindig… Tovább »

Snack olívával II. – Hurkás táska

Gyors nassolnivaló olajbogyóval, leveles tésztából Ígéretem szerint kreáltam még egy nasit, amiben a spanyol olívabogyó kapta az egyik főszerepet. Szerintem a Fornetti elkezdhetne gondolkodni rajta, hogy elkezdi gyártani, itthon ugyanis pillanatok alatt elfogyott az egész. Nagyon egyszerű elkészíteni, remélem, nektek is tetszeni fog! Hurkás táskák olívával, paradicsommal, kukoricával   Hozzávalók 24 darabhoz: 2 csomag leveles… Tovább »

Jamie Oliver – az első kedvenc

Jamie hazatér és 30 perc alatt főz – én meg imádom… 🙂 Mikor még nem volt TvPaprika, a Spektrumon mentek Jamie Oliver angol szakács főzős műsorai. Nekem akkor (és most is) nagyon tetszett, hogy nálunk elég nehezen beszerezhető élelmiszerekből is milyen könnyedén és sokszor viccesen főz valami különlegeset. Nemrég az előbbi csatornán két új sorozatát… Tovább »

Gazdag lecsó és töltött cukkini egy kis csavarral

Nyári ételek fél óra munkával Vannak ételek, amelyeket a hozzávalói nyáron a legjobb minőségűek. A paradicsom, paprika, cukkini ugyan már egész évben elérhető, mégis nyáron a legjobb az ízük, és nem utolsó sorban ilyenkor a legolcsóbbak. Nemrég sikerült két egész gyorsan összeállítható, igazi nyári fogást összehoznom. Gondolom, 40 fokban senki nem szívesen konyhatündérkedik órákig, ezekhez… Tovább »

A sült csirkén túl

Maradék pecsenyeszaft és sült hús felturbózva Nagyobbik kisfiam (meg most már a többieké is) egyik kedvenc eledele a sült csirke. Én meg valahogy mindig többet sütök, mint amennyit megeszünk. Természetesen a pecsenyezsírt is megőrzöm, egy sima pirítóssal is csodákat tud művelni 🙂 A következőkben ahhoz szeretnék ötleteket adni, hogy másnap mit is lehet kezdeni a… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!