A tetovált lány konyhája

Szalontüdő – évszázados recept a mi konyhánkban

“Pájsli” nagymamám módra Már többször említettem nagymamámat, hogy nagyon jól főz. Anyukám is, ő jobban szeret kísérletezni, ebben ráütöttem 🙂 A mamámnak van mondjuk 20 olyan étele, amit nem lehet utánozni. Ezért sokszor elmentem hozzá, hogy együtt készítsük el, hogy minden mozdulatát el tudjam lesni 🙂  Amiket eddig megmutattam: Töltött káposzta Töltött paprika Túrós zsemle Vörösboros… Tovább »

Hot dog melegszendvicsben, sok sajttal

Melengető reggeli nem csak hétvégére Ha tehetem, hétköznap is meleg reggelivel indítok. A forró, folyós sárgájú tojás, az olvadó sajt a melegszendvicsen vagy a roppanós juhbeles virsli valahogy megnyugvást hoz az egyébként rohanó hétköznapokba. Kevésbé tűnik idegesítőnek, hogy a gyerekek tátott szájjal bámulják a rajzfilmet öltözés helyett, vagy hogy a kutya a koszos lábával összerohangálja… Tovább »

Házi hamburgerszósz 5 perc alatt

Szendvicsekhez, zöldségekhez, sült húsokhoz Nemrég olyat tettem, ami nem jellemző rám… A grillszezon beköszöntével a helyi multiban a hostesslányok különböző szószokat kínálgattak és én persze mindet megkóstoltam. Az egyiknek hamburgerszósz volt a neve, először nem is értettem, hogy mi köze hozzá, de tetszett az íze. Ezért kivételesen pénzt adtam egy előre kutyult, ízfokozóval telerakott cuccért,… Tovább »

Melegszendvicskrém házilag, nagymamám receptje szerint

Újhagymás, májkrémes, mustáros kence, kedvenc gyerekkori vacsorám Lassan kifogyok nagymamám imádott receptjeiből, amiket a mai napig készítek, de még van egy pár. A most következő sok kedves gyerekkori emléket idéz bennem. Mikor kicsik voltunk a tesómmal, nagyon szerettünk hétvégén ott aludni a mamáéknál. Eleinte volt, hogy ketten, aztán mikor már folyton veszekedtünk, akkor csak egyenkét… Tovább »

Kaszinótojás

Retro ínyencség, a hidegtálak sztárja Nálunk, másokkal ellentétben nem hal volt karácsonykor, hanem hidegtál. Anyukám ugyanis nem akart szenteste büdös hal és olajszagot a házban, amit tök meg tudok érteni. Ettünk mi rántott halat év közben is eleget… 🙂 Egy ideje elég sok hidegtálat gyártok, de a kaszinótojást és a sonkatekercset még nem tudtam megunni,… Tovább »

Bacon-be göngyölt csirkemáj falatkák – egyszerű, gyors és fenomenális

Igazi ínyencség, partyétel, vendégváró – mindegy, csak sok legyen 🙂 Nem csak főzni, enni is szeretek (ki gondolta volna 😀 ). Vannak állandó kedvenceim is, amiket sosem tudok megunni, ilyen pl. a tojásos nokedli, a zöldborsópüré vagy a sütőtökkrémleves. A most következő étel pedig az abszolút favorit, komolyan, bármekkora mennyiséget képes vagyok eltüntetni belőle. De… Tovább »

Vadas pulykával és krumpligombóccal, egészségesen

 Nagymamám receptje az én újításommal  A vadast is csak felnőtt koromban szerettem meg, ebből a menzai változatot kifejezetten utáltam. Nagymamám mártása kifejezetten finom volt, de a hús puhára főzése valahogy sosem sikerült neki, és meg is magyarázta, hogy ezt nem is lehet… Aztán mikor főző-öntudatomra ébredtem, rájöttem, hogy egyáltalán nem kötelező a húst a zöldségek… Tovább »

Mézes, mustáros, diós csirkecombok tavaszi körettel

Ropogós csirkecombok sütőben sütve, ezt ki kell próbálni! Nemrég nézelődtem a külföldi oldalakon és megakadt a szemem egy összeállításon, mindenféle csirkecombos recept volt egy csokorba gyűjtve. És mivel ez az egyik kedvenc alapanyagom, neki is ugrottam egy receptnek. Régen történt velem ilyen, szinte pontosan követtem a leírást. Csak annyiban sikerült eltérnem, hogy a pekándiót lecseréltem… Tovább »

Tojássaláta és rántott hús – így is lehet :)

 “Egyszerű” fogás művészi tálalásban Feltörekvő szakácsként nagyon is figyelem azokat, akik a szakmában valami különlegeset, figyelemfelkeltőt alkotnak. Egyikük Széll Tamás, aki a 2013-as Bocuse d’Or-on 9. helyet szerzett kis hazánknak. Nemrég bevállalt egy reklámot a az egyik multinak, ahol Mautner Zsófival “küzd”, hogy az éppen akciós termékekkel ki tud jobbat, érdekesebbet alkotni. Egyik heti ötlet… Tovább »

Gyors ebéd marhahússal

Tekercs egy hamburger “belevalóival” Ismét egy gyors szendvics, a kedvenc szendvicsalapommal. Nemrég történt, hogy annyi dolgom volt, hogy az ebédkészítésre egyáltalán nem maradt időm. Mint tudjuk, a hirtelen jött ötletek a legjobbak, ennek jegyében benéztem a hűtőbe és a mélyhűtőbe. Találtam pár hamburgerbe való marhahús-pogácsát, amit még a múltkor fagyasztottam le (recept itt). Hamburgert mégsem… Tovább »

Csülök a pácban

Érlelt, lassú tűzön sült csülök Ennek az ételnek nincs nagy története. Igazi férfinépnek való ebédet szerettem volna készíteni, kaptam is szép csülköt a hentesnél. Kicsontoztattam, elkészítettem ezt a sörös pácot és irány a sütő. Nem volt rá több napom, pedig szerintem jót tett volna neki egy kis pihenés a szószban. Akinek van ideje, érlelje legalább… Tovább »

Egy vega ebéd

Bundás padlizsán és burgonyafánk koktél-mártogatóssal Nem mindig kívánom a húst. Most pont egy ilyen időszakomat élem. Persze nem fog örökké tartani, de volt már rá példa, hogy majdnem egy évig egyáltalán nem vettem magamhoz. Persze a belsőségek más kategóriába tartoznak, azok jöhetnek 🙂 Viszont zöldségek terén elég kicsi a választék ilyenkor télen, így maradtam a… Tovább »

Főszereplő: a tojás

A nagyoktól lesni nem szégyen – Nigellánál az egyszerű saláta is nagyszerű! Sokan arra a kérdésre, hogy tudsz-e főzni, azt válaszolják nevetve, hogy persze, tojást meg teát. Annyira egyértelműnek tartjuk, hogy beletesszük a tojást a hideg vízbe, alágyújtunk, forrás után 8-10 percig bennhagyjuk, lezárjuk, kész. Hát nem. Múltkor Nigella egyik új sorozatát néztem, és ott… Tovább »

Tormavariációk húsvétra sonkához, vagy csak úgy

Készítsd házilag, ecettel, lazaccal, különlegesen! Nem csak húsvétkor szeretem a tormát, az év többi napján is pusztítjuk. Nekem jó a bolti üveges is, ha valami husi vagy szendvics kísérőjeként fogyasztom, de ételízesítéshez inkább frissen reszelem. Ezen a hétvégén azonban gondoltam egyet, és három különböző sonkamellévalót kevertem. Mindegyik nagyon jó lett és nagy csodálkozásomra egyik sem… Tovább »

Változatok egy formára

Húsgombócok, mártás és ropogós kétféleképpen Mint sokan tudjátok, éppen a legutolsó, szóbeli vizsgám előtt állok a szakácstanfolyamon. Legutóbb két nap főzés volt, első napra egy magyaros, második napra egy nemzetközi tételsort kellett elsajátítani. Mindkét sor 15 tételből, a tételek 3-3 ételből álltak, tehát összesen 90 fogás megtanulása volt a cél. Én annyira készültem, hogy az… Tovább »

Olcsó májnak sem híg a leve

Pecsenyelibamáj szokatlan körettel Sokan tudják rólam, hogy egyik kedvenc alapanyagom a libamáj. Mivel csak ritkán engedhetem meg magamnak, az év nagy részében “beérem” csirke-, vagy kacsamájjal. Még Márton nap után leptek meg az egyik hentesnél, pecsenye-libamájat árultak. Ugyanaz volt majdnem az ára, mint a csirkemájnak, de a mérete nagyobb volt, színe világosabb. A hízott liba… Tovább »

Ünnepi fogások a Receptolimpiára

Hússal vagy hús nélkül – döntsd el te, melyik a jobb! Ehhez a versenyhez szép emlék fűz. Az első Receptolimpián a hat kategória egyikében megnyertem a fődíjat (ezzel), egy wellnesspihenést Szarvasra. Jövő héten megyünk is 🙂 A nemrég befejeződött második forduló a húsos és vegetáriánus ételek csatájáról szólt, mindkét fajtából küldtem egy-egy receptet. Mindegyik nagyon… Tovább »

Sága snack receptek

Krémsajtgombóc mártogatóssal és egy különleges virslisaláta Szokásomhoz híven neveztem egy receptversenyen. A Sága hirdetett nemrég egy pályázatot, az ő termékeiket felhasználva kellett valami snacket (nagyjából úgy tudnám jellemezni, hogy gyorsan elfogyasztható falatka, esetleg falatnyi vendégváró étel) alkotni. Rögtön beugrott az általam imádott selyemsonka és a füstli. Aztán a nagy igyekezetben csak az egyik receptet sikerült… Tovább »

Gyorskaja III. – Poutine Kanadából

Sült krumpli, krémsajt és BBQ szósz – Chuck nyomán A sorozat utolsó darabja a Kanadában kedvelt poutine (putin). Én a TvPaprikán láttam-hallottam róla először, egy Chuck nevű, általam nagyon kedvelt szakács műsorában. Nem elég, hogy a receptjei jók, a tetoválásai és az aláfestő zene is tetszik… 🙂 Az étel rövid története: A kanadai Quebec tartományból… Tovább »

Ételek hét összetevővel

Csirkemell, csirkemáj, cékla, alma, hagyma, és még ketten két ételben Azért ennek a versenyezgetésnek vannak pozitív hozadékai. Például megismerhetek olyan embereket, akikkel hasonló az érdeklődési köröm és a világhálónak köszönhetően könnyen kapcsolatban is tudok velük maradni. Így történt, hogy egy kedves, főzni szerető és tudó ismerősöm megkért, vegyek részt a Miele főzőiskola HetedHét Íz című… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!