A tetovált lány konyhája

Jéghideg fűszeres eperragu, grillhúsok különleges kísérője

A legjobb édes-csípős grillköret Tombol az eper- és grillszezon. Mindenfelé eperárusok vannak, de komolyan, lassan lépni sem lehet tőlük. Viszont ennek van egy jó oldala is, mert legalább ki tudjuk választani a legjobb ár-érték arányú terméket.  Mikor legutóbb grillezésre adtuk a fejünket, kivételesen nem csak “sima” grillzöldséget szerettem volna sütni, hanem valami újdonságot is. Így… Tovább »

Rántott hús krumplipürével – extra különleges változatban

Mandula, márványsajt és sült paprika a főszerepben Nemrég már írtam arról, hogy egy nagy doboz pulykahúst kaptam a Gallicoop-tól. A nagy része ment a fagyasztóba, aztán lassan elkezdtem ötletelni. Ez a mostani étel az egyik hétvégére készült, a szokásos rántott hús-krumplipüré kombinációt szerettem volna feldobni. És végre sikerült úgy pulykamellet sütnöm, hogy nem száradt ki… Tovább »

Paella magyar módra

Rizs zöldségekkel, csirkével, kolbásszal, kis spanyol beütéssel Én is szeretek gasztroblogokat nézegetni, igaz, csak pár kedvencem van, azok nagy része pedig külföldi.  De a StreetKitchen azon kevesek közé tartozik, amit időnként meglátogatok. Sokáig Fördős Zé nevével volt fémjelezve, egy ideje viszont Havas Dóra is beszállt fantasztikusan kreatív receptjeivel (aki véletlenül nem ismerné, ő írta a Lila… Tovább »

Krémes csirkemáj sült paprikával

Ínycsiklandó ebéd fél óra alatt Általában mindenféle májételt szeretek, ezért sokszor készítem.  Nemrégiben találtam Mrs. Liptonnál ezt a receptet, és annyira megtetszett, hogy szinte rögtön elkészítettem én is. Mascarponém nem volt itthon, csak sajtkrém, ezért ezzel készítettem, de így is isteni finom lett.  Egy jó tanács: aki ugyanúgy rajong a májért, mint én, készítsen az… Tovább »

Rizssaláta csípősen, sajttal

Újabb laktató, maradékmentő saláta medvehagymával Sokszor írtam már, hogy ételt nem szeretek kidobni, nem is nagyon szoktam. Rizsből valahogy sosem sikerül eltalálnom a kellő mennyiséget, mindig több lesz. Bár az is igaz, hogy annyira megszerettem a rizssalátát, hogy rizsfőzéskor már a másnapi saláta lebeg a szemem előtt 🙂 Már található a blogon egy változat, abban… Tovább »

Parasztreggeli, vagyis rántotta minden földi jóval

Extra laktató reggeli egy nyaralás emlékére Még valamikor kamaszkoromban, az akkori barátoméknál ettem először parasztreggelit. Emlékszem, valahol a Tisza mellett nyaraltunk és egy ráérős reggelen, mikor már nem ettek a szúnyogok, a nagy társaságnak egy hatalmas adag ilyen brutálisan laktató rántottát készítettek. Aztán a kapcsolat “elmúlt”, de ennek a reggelinek az emléke máig bennem maradt,… Tovább »

Padlizsános, tojásos lecsó, télen is imádjuk

Igazi nyár a télben, ezért éri meg nyáron szorgoskodni 🙂 Nyáron, ha van időm, befőzök, elteszek mindenféle finomságot. Baracklekvár, paradicsomlé, erős pista, felezett barack és persze a lecsó. A lecsó igazából az egyik legegyszerűbb. Nagymamám utasítása szerint készítem, vagyis a szokásos módon felvágjuk (mi nagyobb darabokra) a paprikát és paradicsomot, se hagyma, se ízesítés, se… Tovább »

Omlett sült paprikával, rukkolával – pár perc boldogság

Tartalmas reggeli csak nekem Sokszor korábban kelek, mint a család többi része (milyen meglepő 🙂 ). Ilyenkor, ha a család ébresztése előtt van 15 percem, omlettet készítek magamnak. A fiúk is szeretik a tojást, de inkább megmaradnak a sima rántottánál, mindenféle cicoma nélkül, szóval az omlett élvezetét megtartom magamnak. És mivel nálam a sült paprika… Tovább »

Bacon-ös, selymes paradicsomszószos penne csípősen

20 perces tészta csak 6 összetevőből Ennek az ételnek nincs nagy története. Fél 12-kor konstatáltam, hogy nincs ebéd, kedves párom gyomorkorgása meg a konyháig elhallatszott. Benéztem a hűtőbe meg a kamrába, és alkottam. Nagy sikere volt, ahogy általában a hirtelen jött ötleteknek.   Csípős paradicsomszószos penne bacon-nel Hozzávalók 4 főre: 20 dkg penne (tollhegy-) tészta… Tovább »

Pljeskavica sült paprikával

Húspogácsa a balkánról, marinált kápiával A mostani bejegyzésemmel remélem, nem keltek akkora felháborodást, mint az Erdély cíművel 🙂 Nincs mentségem… Régen égtem akkorát, mint miután azt kiraktam… A mostani ételről annyit merek csak mondani, hogy kedvelt a balkáni régióban. Eredetileg háromféle húsból gyúrják, pirított krumplival, kaymak-kal (ezt biztos el fogom készíteni, ötleteket várok!!!), ajvárral szokták… Tovább »

Töltött paprika egyszerűen, régi recept szerint

 A legismertebb nyári magyaros étel a mi konyhánkból Kedves nagymamám tegnap kinevetett a telefonban, mikor meghallotta, hogy megint egy recept miatt “zaklatom”. Nem tudtam ugyanis ellenállni a harsogóan friss paprikáknak a piacon és szerencsére a hentesnél sem állt több méteres sor, tehát elhatároztam, hogy (életemben először) töltött paprika lesz az ebéd. A paprika nélküli változatot…. Tovább »

Sült paprika tojással, reggelire

Apukám kedvenc reggelije sajttal, zöldségekkel A lecsót első sorban a sült paprika miatt szeretem. Még inkább a sülő paprika illata miatt. A gyerekkoromat idézi, mikor apukám tojással, néha szalonnával készítette, természetesen tojással. Sosem értettem, miért nem paprikás rántotta a neve, de ő így hívja, ha jól tudom, minden szombat reggel ezt eszi 🙂 Én a… Tovább »

Levest grillezni? Lehetséges!

 Tárkonyos-zöldséges leves faszénen Nemrég, a sokat emlegetett grill-receptversenyen a kiírásban viccesen megjegyezték, hogy bármilyen pályaművet szívesen fogadnak, legyen az akár desszert vagy leves. Először megmosolyogtam a felvetést, aztán sütöttem egy desszertet, majd elkezdtem gondolkozni a levesen. Felrémlett előttem egy kép, miszerint a konzerveket simán lehet szabad tűzön melegíteni, és a meleg csirkeleves milyen jól is… Tovább »

Egy kis lecsológia

A népszerű nyári étel története és a legegyszerűbb recept Mindenki természetesnek veszi, hogy ha nyár, akkor lecsó. Azt hinnénk, hogy ez egy ősi magyar étel, amit, miután Kolumbusz behozta a paradicsomot meg paprikát, rögtön magunkévá tettünk. De nem. Az említett két összetevőt egészen a IXX. század végéig nem is nagyon fogyasztotta a köznép, főleg nem… Tovább »

Fasírttorta krumplipürével apukámnak

Férfias húsétel tortaköntösben Most már harmadik éve, hogy apukámat a születésnapján valami sós tortával lepem meg. Az első éveben egy kolbászos-kőrözöttes, sok összetevős torta volt, tavaly pedig egy zöld-fehér szendvicstorta. Idén egy kedves ismerősöm adta az ötletet, hogy legyen fasírttorta krumplipürével. El is készítettem, apukámnak nagyon tetszett és én is elégedett voltam magammal 🙂 Mondtam… Tovább »

Klasszikus tonhalsaláta egy kis különlegességgel

Sok zöldséggel és pácolt tojással Sajnos az utóbbi időben egyáltalán nem kívánom a halat. Régebben, meg gyerekkoromban is szerettem, de mostanában szinte eszembe se jut készíteni. Két kivétellel, az egyik a füstölt lazac, amit ugye az ára miatt csak ritkán fogyasztok. A másik az olajos hal, egy kis friss citrommal, puha kenyérrel, tökéletes 🙂 Mostanában,… Tovább »

Gyorskaja IV. – Falafel, kedvencem az arab világból

Folytatom a sorozatot! Jöjjön a falafel… A csicseriborsó az egyik nagy kedvencem. Persze nem vagyok hajlandó áztatni, meg órákig főzni, jó nekem a konzerv is. Csak arra kell figyelni, hogy jól átöblítsük felhasználás előtt. A következő gyorsétel az, aminek a fő részét, a csicseriborsó-fasírtot először Egyiptomban kóstoltam. Én ott olyan sokat ettem… már az egész… Tovább »

Éttermi fogás otthon, nem csak haladóknak

Ünnepi ebéd kacsával, színesen Az utóbbi időben kicsit hanyagoltam a versenyzést. Egy időben sok recept- és főzőversenyen remekeltem, nagyon jól is esett, de a munka meg még néhány dolog miatt szinte felhagytam vele. Talán azért, mert az élet más területein is sikerélményeim voltak, nem hiányzott a kihívás. Egyik hétvégén az én kisöcsémnek (34 éves, 185… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!