A tetovált lány konyhája

Előétel: Rák- és salátavariációk

Első felvonás az ízek és színek bűvöletében Kaptam egy szuper fényképezőgépet a Panasonictól kipróbálásra, háromféle ételt: előételt, főételt és desszertet kellett vele fotóznom.  Természetesen nekem kellett kitalálni és meg is főzni, de nem csak úgy, nyerhetek is vele egy varsói főzőkurzust. Agyaltam egy pár napig, míg megkaptam a gépet, aztán az elkészítéskor még kicsit variáltam és… Tovább »

Sült rizs pirított zöldségekkel, keleti módra

Maradékmentő köret vagy vega főétel Amikor az étteremben dolgoztam, volt az étlapon egy, a most következőhöz hasonló finomság. Nagyon szerettem, mindig azt reméltem, hogy a srác, aki készíti, kicsit elsokallja a mennyiséget és a wokból enyém lesz a maradék. De túl jó volt a szemmértéke, így inkább az esti nagy roham után kértem tőle egy fél adagot…… Tovább »

Pásztorpite, az angol kedvenc

Fűszeres marharagu krumplipüré alatt sütve Már többször említettem szerintem, hogy a gimi után egy kis időt Angliában töltöttem au pair-ként. Ez olyan, mint a babysitter, csak még takarítani is kell, meg néha főzni. Hát, gyorsan bebizonyosodott, hogy pedagógusnak csapnivaló vagyok, vessetek meg érte, de nem bírtam megszeretni a gyerekeket. Játszottam velük, elláttam őket, de nem… Tovább »

Cukkinis, sárgarépás krumplifőzelék fűszeresen

Nyári főzelék sok zöldséggel, liszt nélkül Szeretem a főzelékeket, de nem azokat, amiket a menzáról ismerünk. Többször írtam már, hogy a mai napig felháborítónak tartom, mikor az agyonlisztezett, nagyon kis zöldségtartalmú, sokszor cukrozott (!) ételekről azt állítják, hogy egészséges. Ja, és meg is toldják pár szelet kenyérrel, hogy tuti legyen az összhatás. Na, én erről… Tovább »

Csípős káposztasaláta az én változatomban

Savanyúság “kínai” módra Szoktam néha ebédelni kínai étkezdében, több kedvencem is van. Pl. a csípős-savanyú leves, itthon is sokszor készítem (receptje itt).  Aztán az illatos-omlós csirkemell, aminek végre-valahára sikerült egy normális receptjére akadnom, itt azt is megtaláljátok. Emellé én nem rizst, hanem csípős káposztasalátát szoktam enni, szerintem tökéletesen kiegészítik egymást. Ehhez is vadásztam receptet a neten, de azok… Tovább »

Tárkonyos-zöldséges csirkeleves, laktató és isteni

A nagy kedvenc egyszerű receptje Ahogy sokan mások, imádom a húslevest és mint többször írtam, a maradék levet sok mindenhez felhasználom.  Így van ez a következő levessel is, amit a legtöbben, akik ritkábban főznek, az éttermek választékából ismernek. Nem szeretem a szakácsokat bántani, hiszen én is az vagyok, de sajnos a legritkább esetben sikerül nekik úgy… Tovább »

Koreai palacsinta kicsit megvariálva

Zöldséges palacsinta csípős-édes-savanyú mártogatóssal Idén is elérkezett a Palacsinta-nap 🙂 Bár nálunk (még) nincs nagy hagyománya, a világban rengeteg helyen ünneplik. Mostanság sokat olvasgattam erről, így tudtam meg, az eredetét. A keresztény világban hamvazószerdától indul a böjt, előző napon minden romlandót, húst, nehéz ételt “el kellett pusztítani”. Vagyis megenni, vagy eltenni 40 nappal későbbre. Ilyenkor… Tovább »

Zöldséges, szójaszószos üvegtészta fűszeres sült hallal

Egyszerű tésztasaláta Ázsiai beütéssel Pár éve egy Ázsiai fúziós étteremben dolgoztam, ott találkoztam néhány különlegesebb alapanyaggal, érdekes hozzávalóval. Az itt megismert ízeket, az ázsiai stílust a mai napig nagyon szeretem. A most következő tésztasalátába két különleges hozzávaló került, a szójaszósz és az üvegtészta. Az üvegtészta szinte mindenen multiban kapható, ez szinte nem is számít érdekességnek…. Tovább »

Franciasaláta, ami nagyon is magyar

Minden hidegtál alapja, itt az én kedvelt receptem Ez az a saláta, ami a legtöbb vitát kiváltja. Pontosan milyen zöldségek is kerülnek bele, ki készítette először, és főleg, hogy mennyire legyen “szaftos”. Én most egyikre sem szeretnék kitérni, csak megmutatom a sajátomat. Sokan szeretik, remélem, nektek is tetszeni fog. Hidegtál-készítésnél az első dolgom az, hogy… Tovább »

(Szép és) finomfőzelék egészséges fasírttal

Főzelék és fasírt liszt nélkül Mostanában több főzeléket készítek, párom legnagyobb örömére. Meg én is szívesebben eszem, mióta megtaláltam a legjobb módját a sűrítésnek: a harmadát-negyedét összeturmixolom, így nem kell lisztet használni. Most a fasírtot is zabpehellyel készítettem, így a még a gluténmentes diétába is beilleszthető. És komolyan mondom, finomabb is lett, mint a szokásos… Tovább »

Vadas pulykával és krumpligombóccal, egészségesen

 Nagymamám receptje az én újításommal  A vadast is csak felnőtt koromban szerettem meg, ebből a menzai változatot kifejezetten utáltam. Nagymamám mártása kifejezetten finom volt, de a hús puhára főzése valahogy sosem sikerült neki, és meg is magyarázta, hogy ezt nem is lehet… Aztán mikor főző-öntudatomra ébredtem, rájöttem, hogy egyáltalán nem kötelező a húst a zöldségek… Tovább »

Levest grillezni? Lehetséges!

 Tárkonyos-zöldséges leves faszénen Nemrég, a sokat emlegetett grill-receptversenyen a kiírásban viccesen megjegyezték, hogy bármilyen pályaművet szívesen fogadnak, legyen az akár desszert vagy leves. Először megmosolyogtam a felvetést, aztán sütöttem egy desszertet, majd elkezdtem gondolkozni a levesen. Felrémlett előttem egy kép, miszerint a konzerveket simán lehet szabad tűzön melegíteni, és a meleg csirkeleves milyen jól is… Tovább »

Vietnámi különlegesség az én ízlésem szerint

 Nyári tekercs – tökéletes falatoznivaló sütés nélkül A nyári tekercset ezerféleképpen lehet variálni, fő alkotóelemei az üvegtészta, sok zöldség, esetleg némi pirított hús, de enélkül is finom. A mártásnak megvan a tradicionális elkészítési módja. Na, ez nem az! Mivel az egyik hozzávalóm hiányzott, a fantáziámra bíztam a szósz végeredményét. Nekem nagyon tetszik, intenzíven mogyorós-fűszeres, szóval… Tovább »

Sárgarépa-krémleves fűszeresen

 Gyors krémleves, akár hidegen is!  A nyári szünetben szinte állandósul a dilemma, hogy mit is főzzek holnap. A főételt még csak kitalálom, de a levessel folyton bajban vagyok. A gyerekeknek a legjobb választás szerintem a krémleves, kis kivétellel abból bármilyet eltüntetnek. Ennek a kicsit megbolondított sárgarépa-krémlevesnek pedig már a színe is hívogató 🙂 Korianderes répakrémleves… Tovább »

Tésztasaláta zöldséggel, szezámmal

Ha marad főtt tészta, készíts vele színes salátát!  Az egyik kedvenc tésztaételem a saláta. A meleg tésztákkal az a bajom, hogy ha a szósszal elkeverjük, akkor rögtön fogyasztani kell, mert megszívja magát vagy összeragad. De a maradék főtt tészta, ha előtte összekevertük olajjal, jó kezelhető és kedvünkre keverhetünk hozzá kedvenc zöldségeinkből, esetleg maradék főtt vagy… Tovább »

Répasaláta, a legjobb kísérő

Kedvenc “zöldköret”, húsok, sültek, sajtok mellé A répa nem csak levesbe való! Bár ez volt az egyetelen zöldség, amit a lé meg a husi mellett a tányéromba szedtem… Nyersen, vékony hasábokra vágva is imádom ropogtatni. Azért is a kedvenc zöldségem, mert bármely diétába beilleszthető (ami most rám is fér), emellett előételtől elkezdve főzelékben, köretben is… Tovább »

Maradékokból egzotikust

 Sült pulykamaradékból készítsetek tagine-t! Ismeritek a tagine-t (ejtsd: tazsin)? Ez egy marokkói étel, egyfajta “mindent bele” ragu nagyon kevés szafttal és sok összetevővel. Általában van benne hús, zöldség, aszalt gyümölcs, valamilyen mag és sok fűszer. Speciális edényben készítik, amit már itthon is lehet sokfelé kapni. Na, a most következő ételt nem ilyen edényben készítettem, mert… Tovább »

Tavaszi tekercs – egyszerű és finom

Így készítsd el az ázsiai kedvencet! A “kínai” konyhával először a ’90-es évek elején találkoztam (azért az idézőjel, mert ha jól tudom, az itthon árusított ételeket Kínában nem nagyon ismerik :)). Akkoriban Siófokon még hasonló sem volt. Szerintem tök viccesen nézhettem ki, amikor a Déli pályaudvaron egy büfé előtt szájtátva olvastam, hogy miket lehet kapni… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!