A tetovált lány konyhája

Gazdag krém pirítósra, maradékokból

Forró melegszendvics (nem csak) hűvös reggelekre Húsvét után állandó kérdés, hogy mit kezdjünk a maradék sonkával.  Nálam is a fő szerep az újrahasznosításé, a főzővízből isteni leveseket szoktam főzni, pl. csicseriborsóval vagy babbal  vagy tortellinivel (ezekbe mehet a maradék sonka is). De ha még a húsból is marad, a sima sonkás tészta után pl. szendvicskrémben… Tovább »

Sütőben sült töltött tojás húsvétra készülve

Meleg tojásos reggeli vagy vacsora ropogós sajttal Még tavaly húsvét után álltam a halom tojás fölött és ötleteltem. Szeretem én a kaszinótojást, csak kicsit unom. Meg a tojásos szendvicskrémet is, de nem volt kedvem nyomkodni. Meg még sok minden eszembe jutott, pl. a tojáspörkölt, de az nem húsvétra való… Szóval a neten nézelődve beleakadtam egy… Tovább »

Sonkás, gazdag krémes sajttekercs

Szemrevaló hidegtálravaló sajtrajongóknak Szeretem a hidegtálakat, sokat készítek. Már többen kértétek, hogy osszam meg a rájuk kerülő falatok receptjét, párat már fel is tettem. Pl. én keverem a majonézt, ezzel egyrészt pénzt spórolok, másrészt szerintem olyan az íze, mint a legfinomabb (és legdrágább) boltban kaphatónak. Receptje itt található. Ebből keverem a tatármártást, a következő lépés… Tovább »

Parasztreggeli, vagyis rántotta minden földi jóval

Extra laktató reggeli egy nyaralás emlékére Még valamikor kamaszkoromban, az akkori barátoméknál ettem először parasztreggelit. Emlékszem, valahol a Tisza mellett nyaraltunk és egy ráérős reggelen, mikor már nem ettek a szúnyogok, a nagy társaságnak egy hatalmas adag ilyen brutálisan laktató rántottát készítettek. Aztán a kapcsolat “elmúlt”, de ennek a reggelinek az emléke máig bennem maradt,… Tovább »

Cordon bleu kétféleképpen, rövid történettel

Az éttermi és a klasszikus verzió, mindenki örömére 🙂 Először is kivételesen oktatni szeretnék: az étel nevének helyes kiejtése: kordon blő. Nem, nem gordon. A leírása pedig cordon bleu, ez egy svájci eredetű étel, írásban először 1949-ben tesznek említést róla. A bővebb történetéről nem szeretnék írni, Boldog Kukta Áginál mindent megtaláltok róla, a Wikipedia pedig… Tovább »

Fasírttorta krumplipürével apukámnak

Férfias húsétel tortaköntösben Most már harmadik éve, hogy apukámat a születésnapján valami sós tortával lepem meg. Az első éveben egy kolbászos-kőrözöttes, sok összetevős torta volt, tavaly pedig egy zöld-fehér szendvicstorta. Idén egy kedves ismerősöm adta az ötletet, hogy legyen fasírttorta krumplipürével. El is készítettem, apukámnak nagyon tetszett és én is elégedett voltam magammal 🙂 Mondtam… Tovább »

Újburgonya héjában, ropogós sajttal és snidlinges szósszal

Sütőben sült töltött újkrumpli, egyszerű mégis ellenállhatatlan Végre van olyan újkrumpli is a piacon, aminek az ára láttán nem kapok szívinfarktust 🙂 Mindenki a kicsi darabokat keresi, de a most következő recepthez pont a közepesekre lesz szükség. Meg némi sonka, zöldség, sajt… mindenki ízlése szerint variálhatja a tölteléket, nekem most ezek kerültek a kezembe 🙂… Tovább »

Tartalmas leves sonkával, tortellinivel

Paradicsomos, zöldséges, tésztás leves – nem is kell mellé más Kivételesen nem maradt sonkám az ünnep után, viszont az év során már kerültem olyan helyzetbe, hogy maradékokból kellett valami laktatót alkotnom. Még régebben vettem egy kis zacskó szárított tortellinit (tudom, itthon is lehet saját kézzel készíteni, dehát én is hibázok néha… 😀 ). Külföldi oldalakon… Tovább »

Ismét batáta – sonkával, hagymával, sajttal

Hasselback-burgonya édeskrumplival Elég régen írtam édesburgonyás fogásról, most jöjjön az egyik kedvencem. Létezik egy Hasselback-burgonya nevű étel, melynek a lényege, hogy a krumplit vékonyan be kell vagdosni, sajttal, vajjal puhára kell sütni. Na, én ezt fejlesztettem tovább, édesburit használtam, valamint lilahagymát és érlelt sonkát is, amik ugye nagyon jó barátságban vannak egymással (meg velem is… Tovább »

Vendégváró húsvétra a retro jegyében

Imbisz, vagyis hidegtál egyben A nagymamám készített gyerekkoromban imbiszt (így kell írni, szép magyarosan…). Olyan volt, mintha egy komplett hidegtálból mutatós szobrot faragott volna 🙂 Imádtam, aztán egy idő után nem készítette többet. Nem tudom, miért, egészen egy pár hónappal ezelőttig. Akkor jutott eszembe, hogy a megszokott hidegtál-készítés közben talán én is egy kis újdonságot… Tovább »

Palacsinta töltve, rántva, sósan

Gombás, sajtos palacsinta salátával (nem csak) felnőtteknek Nemrég volt a nemzetközi palacsinta nap. A gyerekek természetesen megkapták a szokásos nutellásat, a felnőtteknek azonban valami komolyabbra gondoltam. Még régebben hallottam a rántott palacsintáról, de sosem készítettem. Meg is álmodtam kétfélét, egy májas töltelékeset és egy gombásat. Aztán májat elfelejtettem venni… Szóval a gombát kombináltam egy kis… Tovább »

Gasztroblogger-találkozó, finom ételek és a kokainos kávé esete

Hawaii tekercs és sok nevetés 🙂 Tegnap bloggertalálkozón voltam. Nagyon jó érzés volt olyan csapatban lenni, ahol ennyire közös az érdeklődési kör 🙂 Itt és itt már találhatók beszámolók, én csak pár gondolatot szeretnék veletek megosztani. Abszolút optimista embernek tartom magam, néha nagy szükségem is van rá. A mai világban annyi irigységet, rosszindulatot tapasztalok, hogy… Tovább »

Croque monsieur és croque madame – hozzá egy hagyományos rozscipó

Nagy francia klasszikusok és egy békebeli rozskenyér Az utóbbi időben én sütöm itthon a kenyeret. A bolti egyre drágább, ráadásul szerintem annyi adalékanyagot tartalmaznak, amennyire senkinek sincs szüksége. Vannak nagyon jó blogok, ahonnan veszem az ötleteket, de van néhány kikötésem. Nem szoktam órákig (még 10 percig se) gyúrni, és egyáltalán, ne legyen tiszta liszt a… Tovább »

Pöfetegszezon! – Rántott gomba sajttal, sonkával töltve

Cordon bleu hús nélkül, amit mindenki szereti fog A minap ismét megpillantottam a piacon egyik kedvenc gombafajtámat, az óriáspöfeteget. Volt belőle kézilabda-méretű és egészen óriási is. Tavaly simán csak rántott gombát készítettem belőle, idén azonban merészebb voltam. Egyik kedvencem a cordon bleu (amit sokan helytelenül gordon-nak írnak-ejtenek). Éppen nem igen kívántam a húst, gondoltam, kipróbálom… Tovább »

Főszereplő: a tojás

A nagyoktól lesni nem szégyen – Nigellánál az egyszerű saláta is nagyszerű! Sokan arra a kérdésre, hogy tudsz-e főzni, azt válaszolják nevetve, hogy persze, tojást meg teát. Annyira egyértelműnek tartjuk, hogy beletesszük a tojást a hideg vízbe, alágyújtunk, forrás után 8-10 percig bennhagyjuk, lezárjuk, kész. Hát nem. Múltkor Nigella egyik új sorozatát néztem, és ott… Tovább »

Szovjet kaják

 Van, amit az oroszok is jól csinálnak! A vodka mellett… 😀 Párom nagyon sokat járt fiatalabb korában a volt Szovjetunióban, munkája kapcsán beutazta szinte az egész területet. Rengeteget szokott mesélni, főként a volt kollégákkal töltött görbe estékről. Egyszer megkért, hogy főzzek neki olyan savanyú levest, amit akkor sokszor ettek, macskajajra tökéletes volt 🙂 Szóval nekiálltam… Tovább »

Gombaszezon III. – Vargányák

Királyi krémleves és gomba-tortilla A most következő gomba sokak kedvence. Szégyenszemre bevallom, idén ősszel készítettem először. Viszont abban biztos vagyok, hogy nekem is kedvencemmé vált. Szezonban, mikor már nem volt olyan horror az ára, vettem belőle nagyobb adagot és a gombaárus tanácsára különbözőképpen felszeletelve fagyasztottam le. Így még egy-két hónapig élvezhetem a vargánya fantasztikus ízét…. Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!