A tetovált lány konyhája

Sült hal gombamártással, elegánsan

Egyszerű, de nagyszerű recept kedvenc halunkkal Sajnos csak ritkán fogyasztunk halat, a gyerekek nemigen vevők rá.  Na, jó, rájuk kentem, de újabban nekem sincs sok kedvem hozzá… A halrudacskát persze mindenki szereti, de boltban nem vagyok hajlandó venni, inkább itthon készítem így.  Nemrég viszont szép süllőfilét kaptam, gondoltam, hogy ebből azért nem illik halrudacskát csinálni, így… Tovább »

Nyúlraguleves szalonnás gombóccal, zöldségekkel

Nyúlfogyasztásom története és egy finom levesrecept Kiskoromban elég sok nyúlhúst ettem, főképp azért, mert én voltam az oka, hogy mi nyúltartók lettünk 🙂 Történt ugyanis, hogy a nagymamámék megajándékoztak egyik húsvétra egy fehér nyuszival. Julcsinak neveztük el. Aztán Julcsi megnőtt és kiderült, hogy fiú 😀 Én meg folyton szerelmes voltam, gondoltam, szegény nyuszi se maradjon… Tovább »

Saláta orzótésztával, zöldségekkel

Gyors és egyszerű vacsora, maradékmentésre tökéletes! Érdekes dolog ez az orzó tészta. Olyasmi az alakja, mint egy rizsszemnek; levesbetétnek, de köretnek is tökéletes.  Egy baja van: ha túl kicsire készítik, akkor pillanatok alatt szétfő és maximum sűrítésre lesz jó… Én múltkor tökéleteset találtam, és mivel levesbetétnek kicsit túl sok lett, a maradékból saláta készült. Szeretem… Tovább »

Temesvári tarja – omlós hús zöldbabos, fűszeres raguval

Laktató, magyaros ebéd nem csak hétvégére Szoktam néha venni zöldbabot, én nagyon szeretem. A többieknél meg mindig valami trükköt kell bevetni, mert a szokásos főzelékek, levesek, rakott kaják nem nagyon jönnek be nekik. Már többször sikerrel jártam, itt találhattok olyan ötleteket, amiket a zöldbabért nem igazán rajongók is örömmel fognak venni. A legutóbbi ötletelés közben egy igazi… Tovább »

Óriástészta paradicsomos, csirkemájas raguval

Ízes, színes tészta 25 perc alatt Pár hónapja egy versenyen nyertem egy hatalmas zacsi óriás fusilli (vagyis csavart) tésztát. Annyira laktató, hogy egy felnőtt embernek kb. 10 db is elég 🙂 Legtöbbször csak egy adagnyit főztem belőle valami gyors ebédhez, de a most következő ragu pont ehhez a fajtához készült. A paradicsomos mártást tökéletesen felveszik… Tovább »

Karfiolkrémleves egy kicsit másként

Melengető krémleves egyszerűen, gyorsan Sikerült az időjárásnak kifogni rajtam és gyönyörűen megfáztam. Ilyenkor próbálok minél több folyadékot fogyasztani, a szokásosnál több levest is eszek. A krémlevesekhez meg sokszor tányér sem kell, csak úgy bögréből kortyolgatom a takaró alatt, már ha van rá időm… 🙂  A mostani leves (is) hűtőkisöprés eredménye, csak abban voltam biztos, hogy valami… Tovább »

Omlett füstölt sajttal, újhagymával

Ráérős, laktató reggeli nem csak vasárnapra Gyengéim a tojásételek, ha tehetem, azt reggelizek. Állítólag már 12 éves koromban tudtam tükörtojást készíteni és még cifráztam is mindenfélével. Ez azért volt hasznos, mert rettenetesen válogatós voltam (fura, mi?) és ha anyukám olyat készített, amit nem szerettem, sütöttem magamnak tojást. Így megnyugodott, hogy ettem valamit, én meg azért,… Tovább »

Parasztreggeli, vagyis rántotta minden földi jóval

Extra laktató reggeli egy nyaralás emlékére Még valamikor kamaszkoromban, az akkori barátoméknál ettem először parasztreggelit. Emlékszem, valahol a Tisza mellett nyaraltunk és egy ráérős reggelen, mikor már nem ettek a szúnyogok, a nagy társaságnak egy hatalmas adag ilyen brutálisan laktató rántottát készítettek. Aztán a kapcsolat “elmúlt”, de ennek a reggelinek az emléke máig bennem maradt,… Tovább »

Koreai palacsinta kicsit megvariálva

Zöldséges palacsinta csípős-édes-savanyú mártogatóssal Idén is elérkezett a Palacsinta-nap 🙂 Bár nálunk (még) nincs nagy hagyománya, a világban rengeteg helyen ünneplik. Mostanság sokat olvasgattam erről, így tudtam meg, az eredetét. A keresztény világban hamvazószerdától indul a böjt, előző napon minden romlandót, húst, nehéz ételt “el kellett pusztítani”. Vagyis megenni, vagy eltenni 40 nappal későbbre. Ilyenkor… Tovább »

Tejszínes, tarjás, apró hagymás tészta sajttal, sok petrezselyemmel

Gyors tészta mosogatóbarát változatban Ez a tészta az egyik reggeli rohanásban született. Mindenkinek csomagolnom kellett már az ebédet és volt kb. fél órám. Kezembe kaptam pár dolgot a hűtőből, meg volt még előző napról egy jó nagy szelet sült tarja. Ez lett belőle, nagyon szerettük 🙂   Tejszínes, tarjás gyöngyhagymás csusza Hozzávalók 4 főre: 20… Tovább »

Paprikás ponty kelbimbóval, szalonnával, fehérborral

Az “egyszerű” ponty ünnepi köntösben Nemrég kedves édesapám meglepett egy szatyornyi hallal. Nagyon örültem neki, ugyanis akkor még volt egy csomó helyem a fagyasztóban és így az aznapi takarítás kihagyására is tökéletes indokom volt. Amivel viszont nem számoltam, hogy némely pikkelyes csak tetszhalott volt és életemben először gyilkossá váltam… Aztán vagy két és fél órán… Tovább »

Isteni gombapaprikás tejszínnel

Néha csak egy kicsit kell változtatni, hogy valami nagyszerűt alkossunk 🙂 Bármilyen furcsa, én sem teszek mindennap valami fenomenális ínyencséget az asztalra. A gyerekeim sokkal jobban értékelik a megszokott, ismert ízeket, de nem adom fel, elmúlik egyszer a finnyás gyerekkor 🙂 Viszont a pörköltekkel általában nincs bajuk, főleg, ha nokedlivel vagy tarhonyával szervírozom. Így múltkor… Tovább »

Vaddisznószív-steak, favágóragu és zsemlegombóc

Rusztikus vadétel három alaprecepttel Ennek a fogásnak az az apropója, hogy jó pár hónapja kaptam egy nagy adag vaddisznómájat és -szívet. Akkor kisebb részekre osztva többféle ételt készítettem, ez közülük az egyik. Először féltem a vaskos, eres szívet sima sült húsként elkészíteni, de egyáltalán nem ördöngösség, ha alacsony lángon készül nagyon is puha lesz. És… Tovább »

Kenyérlángos, az újra felfedezett kedvenc

Egyszerű és olcsó “lepény”, a fesztiválok sztárja A magyaroknak is megvan a maguk “pizzája”. Sok neve van, kenyérlángos, langalló, töki pompos és még sorolhatnám. Ez is kenyértésztából készül, eredetileg kenyérsütéskor, a maradék tésztából, kemencében sütötték. A kenyérsütés napján ezt fogyasztották kenyér helyett. Különbözőképpen ízesítették, manapság legelterjedtebb a tejföllel megkent, lilahagymával és sült szalonnával bőven megrakott… Tovább »

Óriásnudli magyarosan szalonnával, paradicsomszósszal

Különlegesség a paprikás krumpli alapanyagaiból Újabban nincs szerencsém a versenyekkel. Bár esélyem sincs, mert a legtöbb verseny szavazós, tehát nem zsűri dönt és, ugye, ilyenkor az számít, hogy kinek van több ismerőse… De mindegy, élvezem az ötletelést. Nemrég Fördős Zé az egyik multival együtt olyan versenyt hirdetett, hogy bizonyos alapanyagokból kellett valami magyarosat főzni. Azt… Tovább »

Rizottó mázas oldalassal, hagymákkal

Több nemzet konyhája tökéletes összhangban Ez az étel hűtőkisöprés és a rizottóhiányom eredménye. Történt ugyanis, hogy újra akartam fotózni ezt a receptet és elfelejtettem, hogy a mellé kínált barbecue szósz egy hadseregnyi adag, így kb. a fele a hűtőben végezte. Sokáig eláll, úgyhogy nem aggódtam. A mélyhűtőben találtam húslevest meg oldalast, a pirított hagyma a… Tovább »

Négysajtos lasagne, ahogy Garfield szereti

Házi lasagnetészta sok sajttal, szalonnával Gyerekeim egyik kedvenc rajzfilmhőse Garfield (na, jó, az enyém is 🙂 ). Az ő kedvenc étele a négysajtos lasagne, mint mondja, élete célja a legjobb receptet megtalálni. Annyit rágták már a gyerekek a fülemet, hogy ők is ilyen lasagne-t akarnak enni, hogy gondoltam, rajtam ne múljon… Sőt, erőt vettem magamon… Tovább »

Grillezett oldalas sült lecsóval és parázsburgonyával

 Magyaros grillétel kétféle körettel Ez alkalommal hazánk ízeinek kedvelőit szeretném elkápráztatni 🙂 Gondoltam, szinte minden magyaros ételnek jót tesz a füstös íz, ezért paprikás-tejfölös szaftba forgattam az oldalast, mielőtt megsütöttem, és a lecsó is kis batyuban készültek. Ez az étel is a grillversenyre készült további receptjeim itt és itt és itt és itt.   Paprikás-tejfölös… Tovább »

Paprikás krumpli egy kis extrával

 Kedvenc filléres ételünk megbolondítva Nekem semmi bajom a sima paprikás krumplival, anyukám szerint az a világ legegyszerűbb étele és mindenki szereti. Sőt, fél óra alatt kész is van, szóval tuti nyerő. Múltkor az egyik internetes csoportban elkaptam egy beszélgetést, ahol arról ötleteltek, hogy hogyan lehetne egy kicsit feldobni, érdekesebbé tenni ezt a tipikus magyar kaját…. Tovább »

Ropogós-chilis rizottó csirkemájjal

Maradékmentő rizsétel pikánsan A szokásos havi rizottóadagomon gondolkodtam, ismét valami újra vágytam. Egyben hűtőkisöprést is végeztem, a maradék gombát és csirkemájat felhasználtam, de a változatosság kedvéért csípős paprikát és pirított napraforgómagot is adtam hozzá.   Csirkemájragu paprikával és napraforgómagos-gombás rizottóval   Hozzávalók 4 főre: 50 dkg csirkemáj 5 dkg füstölt szalonna 2 paprika 2 chili… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!